Muzeul Judeţean din Târgu-Mureş va fi inaugurat vineri „cu o altă înfăţişare"

Distribuie pe:

La 8 aprilie, Muzeul Judeţean Mureş se va prezenta în faţa târgumureşenilor cu un aspect deosebit, asemănător arhitectural fostului Palat Toldalagi.

La conferinţa de presă de miercuri dimineaţa, au vorbit Angela Pop, şefa Secţiei de Etnografie şi Artă Populară, Dorel Marc, cercetător, Secţia Etnografie şi Artă Populară, şi, cu întârziere de o jumătate de oră, directorul Muzeului, Soos Zoltan. Vedem un adevărat palat, care este acum Muzeul, care pe parcurs va fi refăcut în stil baroc, aşa cum a fost în trecut.

Despre Palatul Toldalagi am reţinut că „este unul dintre cele mai însemnate monumente ale oraşului, datând din secolul al XVIII-lea, este primul şi cel mai exigent palat nobiliar ridicat în Târgu-Mureş după instalarea în oraş a Tablei Regeşti. Comandantul clădirii fusese cel care dă numele palatului, asesorul Tablei Regeşti.

Cercetătorul Secţiei de Etnografie şi Artă Populară, Dorel Marc, a vorbit despre „procesualitatea raportului dintre cultura elitelor şi cultura populară", din care reţinem următoarele: „Întrucât modernitatea a creat o dislocare profundă în societate, prin diferenţierea forţată dintre cultura elitelor - aristocraţie, burghezie, avangardă, şi cultura populară, tradiţională, ajungându-se la un adevărat clivaj în perceperea şi interpretarea culturilor, discursul etnologic actual muzeal, pe care îl propunem, ţinteşte recuperarea valorilor culturii tradiţionale mureşene, aducând, totodată, argumente privind confluenţa, complementaritatea şi simbioza dintre cele două niveluri de abordare şi compartimentare culturală".

Seara de vineri va fi inedită, prin concertul de etno-jazz la care sunteţi şi dumneavoastră invitaţi, la „explorarea teritoriului ofertant al temelor standard, compoziţiei şi aranjamentelor muzicale inspirate din folclor".

S-a anunţat şi o expoziţie de pictură de la Cluj, cu fotografii şi costume din vechiul târg care a fost oraşul, cu una inedită a lui Aurel Filimon, al cărui nume îl poartă o stradă târgumureşeană. Se vede că se apropie campania electorală, deoarece se înmulţesc evenimentele culturale de valoare. Sperăm că şi după ce aceasta va trece, astfel de momente să nu se rărească!

Lasă un comentariu