IRINA SPÎNU - În jurul unei realităţi | 7-30 aprilie | Camera K'ARTE

Distribuie pe:

Picturile Irinei Spînu funcţionează în logica unei senzaţii vagi - declanşate de un stimul sau altul,  ele par să reflecte caracteristicile acelor stimuli (a unor realităţi) fără a putea localiza exact „rana".

Expoziţia În jurul unei realităţi abordează ad litteram o istorie personală care, ca orice istorie, se cere cercetată şi chestionată. O istorie care pune accent nu pe momente decisive, cât pe urmele sau senzaţiile pe care acele evenimente şi obiecte reper din trecutul artistei le-au lăsat în traiectoria personală.

Irina Spînu afirmă că „obiectele dragi, obişnuite (ghemul de lână, cuburile de lemn, plantele preferate etc.), au devenit prin asocierea lor cu oameni şi momente nişte personaje în sine. Aceste obiecte lasă asupra memoriei urme şi vorbesc despre cum purtăm secvenţe (imagini, peisaje, samd) ce devin relevante sau foarte importante în prezent.

Totul se petrece în linişte, într-un timp sideral, într-o tăcere înconjurată de un ritm vegetal. Plantele sunt elemente de legatură care amintesc de regenerare şi de schimbul continuu între prezent şi ceea ce devine amintire, căci scopul lucrărilor este de a extrage şi reactiva acele imagini icoană ce împrospătează pasaje familiare dincolo de vreme".

Compoziţia lucrărilor mizează pe simplitate şi de cele mai multe ori sentimentul de centralitate este predominant. Perspectiva este diminuată, tocmai pentru a sublinia funcţia selectivă şi arhivistică a timpului, a istoriei.

În jurul unei realităţi, expoziţia Irinei Spînu va fi deschisă până la sfârşitul lunii aprilie în Camera K'ARTE din Tg.-Mureş (str. G. Enescu nr. 2).

Lasă un comentariu