Festivalul Art for Change - patru zile de spectacol şi culoare

Distribuie pe:

Fundaţia Transilvană Alpha în parteneriat cu Asociaţia Actus Dramatikus a organizat în perioada 31 martie 2016 - 3 aprilie 2016 Festivalul Art For Change. Festivalul a reprezentat evenimentul de final al proiectului „Art for Change", derulat în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european şi finanţat prin Granturile SEE.

Prima seară a festivalului a fost consacrată teatrului. Pe scenă au evoluat tinerii de la Clubul de Teatru „ATRIUM" împreună cu cei de la Clubul de Teatru Alpha. Alături de ei au mai oferit reprezentaţii Asociaţia Surzilor Târgu-Mureş, Şcoala Incluzivă nr. 1 din Târgu-Mureş, CITO Căpuşu de Câmpie şi Fundaţia Curcubeu. Invitatul special al serii a fost artistul Florin Mândru.

Seara de vineri, 1 aprilie, a fost rezervată filmului. Publicul a putut urmări filmul Art for change realizat în cele unsprezece luni de pregătire a festivalului. Filmul a cuprins imagini cu emoţiile şi trăirile persoanelor cu dizabilităţi şi ale voluntarilor. După proiecţie, spectatorii au avut parte de lansarea volumului Eroii imposibilului, semnat de scriitoarea Liliana Moldovan.

A treia seară (sâmbătă, 2 aprilie) a fost seara dansului. Au fost prezentate dansuri sportive, dansuri de societate, precum şi dansuri aparţinând culturii rome. Evenimentul a fost regizat şi pus pe scenă de experţi în arta dansului: Szõke István (lector universitar dr. la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş) şi Szõke Szilárd Levente (antrenor şi arbitru în cadrul Federaţiei Române de Dans Sportiv). În seara dansului au evoluat Clubul de Dans Atrium, dansatorii de la Centrul Marton Aron din Gheorgheni, cei de la CITO Căpuşu de Câmpie, Grupul de Dans Roma Fest, cuplul de dansatori Cătălin Sebezanu şi Vinitor Renata, sportivii Clubului de Dans Sportiv Apollo şi invitaţii speciali Trupa Just Dance din Braşov şi Ansamblul Artistic Hajdina din Luduş.

În seara dansului, artiştii şi voluntarii nu au uitat de persoanele care au tulburări din spectrul autist. Cum ziua de 2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, mulţi dintre cei care au urcat pe scenă şi-au adaptat vestimentaţia, purtând haine de culoare albastră. De asemenea, mai multe momente artistice s-au derulat pe scena învăluită în lumină albastră.

A patra seară s-a derulat sub sloganul „Muzica nu are graniţe". Trupa Happy Feet a interpretat melodiile pe care le-a pregătit în cele unsprezece luni de derulare a proiectului. Pe lângă formaţia Fundaţiei Transilvană Alpha au urcat pe scenă şi alţi invitaţi, cum ar fi: Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra" din Cluj-Napoca, Kelemen Attila de la Asociaţia Hifa România, Irisz Band Sf. Gheorghe şi Nicol. Invitatul special al ultimei seri de festival a fost Vizi Imre, care a ridicat sala în picioare, atât pe piesele proprii, cât şi pe alte refrene celebre.

Festivalul Art for Chnage s-a derulat în sala de Spectacole a Ansamblului Artistic Profesionist Mureşul. În cele patru seri de festival nu mai puţin de 800 de persoane au aplaudat prestaţiile artiştilor care au urcat pe scenă.

Lasă un comentariu