Atenţie, părinţi! CAMPANIE URGENTĂ DE VACCINARE ÎMPOTRIVA RUJEOLEI

Distribuie pe:

În contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu zeci de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR).

Apelul se îndreaptă spre personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi spre mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi. Totodată, MS le solicită părinţilor să nu refuze vaccinarea şi să se prezinte cu copiii la vaccinare, reamintind că vaccinarea este cel mai important act de prevenţie în apariţia principalelor boli transmisibile.

„Specialiştii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud situate la graniţa cu judeţul Cluj, în care există comunităţi unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie şi, ca urmare, sunt nevaccinaţi.

Pe toată perioada evoluţiei focarului, direcţiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacţilor acestora şi prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acţiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi.

Reamintim pe această cale că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire şi recomandăm tuturor părinţilor să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Solicităm ca, la primele simptome, părinţii să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, pneumonia, encefalita şi decesul.

Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicaţiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieţilor, complicaţii ale pancreasului şi ale sistemului nervos (meningita).

Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naştere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fătului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul şi rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR", atrage atenţia MS, printr-un comunicat de presă.

 

Lasă un comentariu