„Pământul e albastru şi foarte frumos!" Azi, 12 aprilie: Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu

Distribuie pe:

12 aprilie este Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu, în urma deciziei adoptate de Adunarea Generală a ONU, la iniţiativa Rusiei, în 2011, când s-au împlinit 50 de ani de la zborul în cosmos al lui Iuri Gagarin. La 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic a executat un zbor de 108 minute la bordul navei „Vostok 1", prevăzută cu o cameră de televiziune care a transmis în permanenţă imagini despre activităţile cosmonautului, până la ieşirea din orbită. În jurnalul de bord a fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină. „Pământul e albastru şi foarte frumos! "- a exclamat cosmonautul… de acolo, de sus. Gagarin a făcut înconjurul planetei şi s-a reîntors pe Pământ. Doar câţiva ani mai târziu, lumea a aflat că, în timpul zborului, s-au înregistrat cel puţin zece incidente care i-au pus în pericol misiunea (potrivit novinite.com). După şapte ani, Gagarin s-a prăbuşit cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanţe încă neelucidate.

Tot la 12 aprilie se celebrează Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii, confirmată în 1962, prin decizia Conferinţei generale a Federaţiei Internaţionale de Aeronautică (FIA), la recomandarea Federaţiei Sportului Aerian al URSS.

La 5 mai 1961, SUA au trimis primul american în spaţiu, Alan Shepard jr, care a realizat un zbor suborbital de 15 minute şi 22 de secunde. În 1969, omul a păşit pentru prima dată pe Lună: Neil Armstrong şi Edwin Aldrin, membrii misiunii „Apollo 11, s-au aflat timp de peste 21 de ore pe Lună, din care două ore şi jumătate le-au petrecut în afara capsulei.

Tot în ziua de 12 aprilie, după 20 de ani de la zborul lui Gagarin, în 1981, a început primul zbor cosmic al navetei spaţiale Columbia, cu trei astronauţi la bord. În februarie 2003, în timpul celei de a 28-a misiuni, nava Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosfera terestră, toţi cei şapte membri ai echipajului pierzându-şi viaţa.

În 1981, cosmonautul Dumitru Prunariu a realizat prima participare a unui român la un program spaţial. 

Lasă un comentariu