ANAF controlează legalitatea averilor de peste 20 de milioane de euro

Distribuie pe:

Noul preşedinte ANAF, Dragoş Doroş, susţine că Fiscul trebuie să fie partenerul de dialog al oamenilor de afaceri loiali care îşi declară veniturile şi plătesc impozitele şi taxele la termenul prevăzut de legislaţie în vigoare. În acelaşi timp, trebuie să aplice strict legea celor care încearcă să o fenteze, să facă evaziuni pentru a-şi mării profitul în dauna statului.

În acest sens trebuie înţeleasă acţiunea de control a celor cu averi de peste 20 de milioane de euro, acţiune care vizează acum alte 30 de persoane din această categorie.

Drept urmare, s-au descoperit că, în anul trecut, 135 de persoane fizice, controlate de Fisc, nu au declarat venituri de 20 de milioane de lei. Totuşi, „în 2015 ANAF a colectat 196,8 miliarde de lei, cu 14,26 miliarde de lei mai mult ca în 2014. Astfel că, ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns la 27,9%", se arată în raportul de activitate pe anul trecut. „Rezultatele reformei deja se văd. De la începutul anului şi până la mijlocul luni martie încasările bugetare totale au crescut cu 7%, în termeni normali, asta în condiţiile unei importante măsuri de relaxare fiscală în frunte cu reducerea cotei standard de TVA la 20%. Remarcăm o creştere a conformării voluntare, atât la plată cât şi la declarare. Creşterea colectării este condiţionată de creşterea transparenţei şi eficienţei banului public. Lucrăm la introducerea unor sisteme de plată, plata online sau plata cu cardul la ghişeu dar şi de declarare a taxelor care să încurajeze, de asemenea, confrun-tarea valutară", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragoi.

În raportul pe 2015, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş arăta: „În 2016, ANAF are câteva obiective concrete. În primul rând, vreau să vorbim de simplificarea procedurilor administrative. Vedetele sunt 088 şi 394 (e vorba de formularele ce poartă aceste numere), şi aici vreau să încep cu veştile bune, în sensul în care 394 deja a fost lansat şi e în dezbatere publică, am stabilit o formulă prin care acest formular se va simplifica, va deveni un formular funcţional. Celălalt formular 088, de asemenea, am elaborat un set de reguli care să îmbunătăţească aplicarea lui", preciza Dragoş Doroş.

În următoarea perioadă alte 30 de persoane cu averi de peste 20 de milioane de euro, vor fi controlate de ANAF. De asemenea, alte 319 persoane fizice cu risc fiscal, vor fi verificate de Fisc dacă îşi declară toate veniturile, conform spuselor noului şef al ANAF, într-un interviu acordat revistei Capital. Referindu-se la ce înseamnă persoane fizice cu risc fiscal, Dragoş Doroş preciza: „Sunt peste 14,3 milioane de persoane fizice în România care au venituri impozabile. Acestea trec prin mai multe filtre. Însă noi îi verificăm pe cei care au împrumutat firma cu mai mult de 200 de mii de lei, cei care cumpără bunuri sau case a căror valoare depăşeşte 70 de mii de euro sau au depozite anuale la bănci mai mari de 150 de mii de lei. De asemenea, vorbim de persoane care au cumpărat maşini mai scumpe de 25 de mii de euro. Analiza de risc s-a făcut la peste 295 de mii de persoane. Mai exact, s-au comparat veniturile recent declarate cu toate cheltuielile efectuate şi creşterea patrimoniului. De asemenea, verificăm care sunt sursele neimpozabile la care au apelat. Mai exact retrageri din depozitele bancare. Astfel, 7.879 de persoane fizice au fost propuse pentru verificarea amănunţită. Vorbim aici de patroni bogaţi de firmă săracă, persoane cu patrimoniul semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, vorbim aici în principiu de oamenii din show-biz, care au venituri inclusiv din exploatarea comercială a dreptului de imagine, din participarea la evenimente, fără să existe un control permanent care să permită urmărirea veniturilor. Anul trecut s-au verificat 300 de persoane, respectiv un al doilea lot".

Privind publicarea listei celor care au datorii de minim 100 de lei la ANAF, sunt multe controverse. În această listă intră toţi contribuabilii cu astfel de datorii. Această sumă este cam mică, se intenţionează să fie crescută, deoarece sunt foarte mulţi care au datorii de peste 100 de lei la Fisc, care contestă publicarea acestei liste. Sunt destui care s-au adresat instanţelor de judecată, contestând impunerile făcute de Fisc, 22,55% din ei au câştigat procesele cu ANAF, în ultimii patru ani, primind soluţii irevocabile de 895 de milioane de lei, ceea ce demonstrează că trebuie rectificate regulile după care se aplică impunerile retroactive.

Lasă un comentariu