CUM ÎI DEPISTĂM PE PSIHOPAŢI

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea British Columbia Okanagan, citaţi de descopera.ro, susţin că îi putem depista pe cei afectaţi de tulburare de personalitate, adică de psihopatie, asociindu-i pe aceştia cu minciuna, înşelăciunea, nepăsarea şi impulsivitatea.

„De multe ori, psihopatia constituie un avantaj pentru cei afectaţi, aceştia fiind buni negociatori, persoane cu farmec sau extrem de ambiţioase. A fi psihopat nu înseamnă neapărat că ai ajuns la limita falimentului moral (fapt care, desigur, se poate întâmpla), ci că astfel de persoane sunt foarte bune la etalarea abilităţilor lor şi a potenţialului malefic către publicul din lumea reală. Pentru a depista un psihopat, trebuie să fim foarte atenţi la felul în care acesta comunică.

Multiple cercetări şi probe au sugerat că limbajul corpului este vital în comunicarea din lumea reală. După cum am demonstrat în studiul nostru, chiar şi cei mai talentaţi psihopaţi nu pot să îşi ajusteze corespunzător limbajul corpului, nici măcar atunci când negociază în mediul online. Odată ce eliminăm din ecuaţie indicii non-verbali, precum e limbajul corpului, şansa de a descoperi narcisiştii şi psihopaţii devine mult mai mare.

Pentru acest studiu, au fost evaluate calităţile malefice, intitulate triada întunecată, a 200 de studenţi canadieni. În afară de nivelul de psihopatie, care descrie, în general, pe cineva care poate suprima capacitatea sa de a empatiza sau de a simţi remuşcări, au fost evaluate şi gradul lor de autoobsesie (narcisism) şi abilităţile lor de manipulare (machiavelism). Apoi, participanţii au fost rugaţi să ia parte la o simplă sesiune de negocieri de cumpărare şi vânzare, unde fiecare putea câştiga sume reale de bani. Unii dintre ei au benefi-ciat de o prezenţă fizică, faţă-n faţă, în timp ce alţii s-au manifestat doar în mediul online, utilizând, în timp real, software-ul de mesagerie instantanee.

În general, cei care s-au poziţionat foarte repede în triada întunecată au făcut cele mai bune negocieri faţă în faţă, în special cei care au fost marcaţi cu psihopatie şi machiavelism, în timp ce narcisismul nu a părut să aibă vreo legătură cu succesul. În mod remarcabil, psihopaţii s-au încadrat mai puţin în triada întunecată, atunci când au manipulat prin intermediul mesageriei, decât cei care au beneficiat de o prezenţă fizică. Astfel, putem concluziona că este foarte probabil ca anumite calităţi, care le permit acestor oameni să manipuleze, să farmece, să intimideze sau să îi exploateze pe alţii, să solicite o audienţă în direct (faţă în faţă)", explică oamenii de ştiinţă canadieni".

Lasă un comentariu