ROMÂNIA PITOREASCĂ

Distribuie pe:

Am călătorit relativ mult prin ţară şi recunosc că unul dintre cele mai pitoreşti locuri din România mi s-a părut Bâlea Lac, un loc în care în miezul verii te poţi trezi cu ninsori abundente şi în care, la un minut după ce soarele îţi încălzeşte creştetul, te împresoară o atmosferă demnă de Polul Nord, cu un vânt căruia nu i te poţi împotrivi, care nu îţi permite să respiri şi cu temperaturi care îţi îngheaţă sângele în vene. Ascultam zilele trecute o reclamă radiofonică făcută hotelului de gheaţă de la Bâlea Lac şi m-am întrebat câţi dintre cei peste 8.000 de turişti care îl vizitează zilnic ştiu că el este construit în fiecare an de o echipă de constructori din Mureş, respectiv din Aluniş?

Este bine de ştiut că bravii noştri mureşeni construiesc acest aşezământ în condiţii extreme, cu vânturi care bat cu peste 100 de kilometri pe oră, cu temperaturi mult sub zero grade şi umiditate crescută în atmosferă. Ei decupează blocuri de gheaţă cu grosime mai mare de jumătate de metru din Lacul Bâlea, existând în permanenţă riscul ca persoana care mânuieşte motofierăstrăul să cadă în lac. Imaginaţi-vă că sute din aceste cărămizi de gheaţă sunt montate şi fixate cu gheaţă şi zăpadă şi veţi obţine o viziune măruntă asupra efortului cu care se realizează unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale ţării noastre. Finisajele interioare, constând în paturi, noptiere, mese şi scaune pentru restaurant şi bar, sunt realizate de un sculptor care îşi alege în fiecare an altă temă, asigurând diversitatea necesară oricărui aşezământ turistic care se respectă.

Prin urmare, la creşterea potenţialului turistic al Masivului Făgăraş contribuie an de an şi mureşenii. La 2.034 metri altitudine, 25 de meseriaşi din judeţul Mureş fac posibilă realizarea unei adevărate aventuri, căci a-ţi petrece o zi într-un hotel de gheaţă în care temperatura nu se ridică prea mult peste zero grade, hotel poziţionat într-un loc în care ai impresia că pământul întâlneşte cerul, nu reprezintă altceva decât una dintre aventurile oferite de România noastră pitorească.

 

Lasă un comentariu