Dascăli mureşeni AUREL RAŢIU

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 1 aprilie 1950, în satul Sărmăşel, comuna Sărmaşu, judeţul Mureş, din părinţii Nastasia şi Solomon. După absol-virea Liceului ,,Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca, a urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Târgu-Mureş, specializarea volei, fiind repartizat, în 1975, prin Ordin Ministerial, la Şcoala Generală Balda din judeţul Mureş. În calitate de sportiv de peformanţă a devenit campion naţional de volei, la juniori, cu echipa Liceului ,,Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca, în anul 1969. Ca profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala Generală din Balda, reuşeşte, în numai trei ani, să obţină rezultate deosebite cu elevii, şi anume: locul 2 la „Cupa Cutezătorii" la fotbal cu echipa şcolii şi medalia de argint la „Săniuţa de Argint", ambele concursuri de nivel naţional. În 1978, după transferarea la Clubul Sportiv Şcolar din Târgu-Mureş, la catedra de volei-fete, echipa CSS Târgu-Mureş s-a situat pe locul întâi la Festivalul Naţional de Minivolei, în 1981. Profesorul Aurel Raţiu a descoperit-o pe Dana Sângeorgean, una dintre cele mai bune jucătoare de volei din Târgu-Mureş, care a activat în Divizia A, fiind selecţionată apoi şi în echipa naţională a României. Timp de câţiva ani, Aurel Raţiu a fost antrenorul echipei de Divizia B, de volei fete, Metalotehnica. În scurta perioadă cât a fost vicepreşedintele Clubului Sportiv „Mureşul", echipa feminină de handbal s-a calificat în semifinalele „Cupei Campionilor Europeni". A colaborat la Revista de Educaţie Fizică şi Sport, cu articole de specialitate. După ce a lucrat 11 ani în învăţământ la Şcoala Generală Balda, Clubul Sportiv Scolar Târgu-Mureş, Liceul de Chimie şi Grupul Şcolar MIU, 3 ani la Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport şi un an la Clubul „Mureşul", în anul 2000, se angajează, prin concurs, la Radio Târgu-Mureş.

A fost senior-editor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Târgu-Mureş, fiind inclus în Ghidul bibliografic al scriitorilor din Radio România.

Fiind pasionat de Istoria Educaţiei Fizice şi a Sportului, a petrecut mult timp la Biblioteca Judeţeană Mureş. Având la îndemână un material documentar deosebit, a scris prima monografie a sportului mureşean, cu titlul: „Sportul mureşean de-a lungul anilor". Reputatul gazetar sportiv Dumitru Stănculescu de la ,,Gazeta Sporturilor", a salutat apariţia acestei monografii, scriind: ,,Mai presus de toate, însă, domnul Aurel Raţiu este autorul unei monografii UNICE în sportul românesc. Şi doar urmăresc de mai bine de cinci decenii ce se petrece în viaţa publicaţiilor având ca subiect sportul". În timp, a colaborat la cotidiane naţionale şi locale: Sportul Românesc, Fotbal Plus, Cuvântul liber, 24 ore mureşene, Zi de Zi etc. În calitate de senior-editor la Radio Târgu-Mureş, a realizat 1051 de transmisiuni în direct. Experienţa jurnalistică i-a permis lui Aurel Raţiu să scrie, până în 2016, 9 cărţi: ,,Sportul mureşean

de-a lungul anilor", (1997, 2003 şi 2007); ,,Jurnal Olimpic Atena" (2004), ,,Torino 2006", (2006); ,,Povestiri din umbra cercurilor olimpice", (2009); ,,La vinclu", (2007); ,,Punct, set şi meci cu Dana Sângeorgean-Ţurcanu", (2011); ,,De la Hodac la Moscova şi înapoi", (2013); ,,Dincolo de microfon. Mărturisiri", (2012); ,,Dincolo de microfon. Confesiuni", coautor, (2009); ,,Jurnal al împlinirilor şi dezamăgirilor", (2015), cărţi apărute la editurile: Nico, Vatra Veche şi Mureş din municipiul Târgu-Mureş. Pentru promovarea sportului naţional şi internaţional, în anul 2005 a primit o diplomă din partea Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, iar Asociaţia Presei Sportive din România, l-a distins cu diplome şi plachete pentru întreaga activitate.

Lasă un comentariu