Vaccinul - pro şi contra

Distribuie pe:

Experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au participat la o recentă conferinţă naţională privind actualitatea în vaccinologie, sunt de părere că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru cel puţin şapte boli: difterie, pertussis (tuse convulsivă), tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită. Ei au atras atenţia, totodată, că scăderea imunizării duce la epidemii, precum cele recente, de rujeolă şi rubeolă, boli care erau pe cale de a fi eradicate, dar acest lucru nu s-a reuşit tocmai pentru că părinţii au refuzat să-şi vaccineze copiii. OMS recomandă comunităţilor să conştientizeze faptul că vaccinurile salvează vieţi şi previn suferinţe, iar autorităţilor locale - să desfăşoare campanii de informare corecte, folosind surse autorizate şi credibile.

Specialiştii OMS precizează că, la ora actuală, urgenţele majore în domeniul sănătăţii publice le reprezintă epidemia de ebola şi reapariţia poliomielitei în Asia, existând pericolul ca aceasta să reapară şi pe continentul european, unde OMS urmăreşte creşterea ratei vaccinării la peste 95%, nivel considerat a garanta eliminarea unor boli ca rujeola şi rubeola, precum şi eradicarea poliomielitei într-un viitor apropiat.

Ministerul Sănătăţii din România a elaborat un proiect de lege privind vaccinarea (supus, recent, dezbaterii publice), proiect extrem de controversat, mai ales pe reţelele de socializare, invocându-se inclusiv încălcarea drepturilor omului, dar şi raţiuni moral-religioase. Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, noul act normativ prevede că, în cazul refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, se va aplica Legea protecţiei Copilului, putându-se ajunge în instanţa de judecată. Pe de altă parte, statul se obligă să asigure un stoc de vaccinuri pentru cel puţin un an, pentru a evita lipsa de vaccinuri din unităţile sanitare. În cazul în care copiii au suferit reacţii adverse grave din cauza vaccinului, părinţii vor fi despăgubiţi, deşi, potrivit specialiştilor ministerului de resort, complicaţiile (meningită, şoc anafilactic etc.) sunt riscuri ce apar o dată la un milion de doze administrate . Astfel stând lucrurile, nu se pune problema restricţionării accesului copiilor la educaţie, însă - atrag atenţia oficiali din Sănătate - dacă actul normativ va fi adoptat, copiii nu vor putea intra în colectivităţi (nu vor putea fi înscrişi la grădiniţă sau la şcoală) dacă nu se va face dovada vaccinării complete prevăzute de lege.

Potrivit iniţiatorului (Ministerul Sănătăţii), Legea vaccinării este necesară deoarece, într-un interval de numai cinci ani, acoperirea vaccinală în România a scăzut cu zece procente (de la 95% la 85%), printre cauze numărându-se informaţiile eronate de pe internet, campania internaţională împotriva vaccinului şi imposibilitatea statului de a asigura, în mod constant, vaccinurile necesare.

Lasă un comentariu