Participare românească istorică, la Cannes!

Distribuie pe:

Trei lungmetraje românești au fost selectate în competiția Festivalului Internațional de Film de la Cannes: „Bacalaureat", de Cristian Mungiu, și „Sierra Nevada", de Cristi Puiu, au intrat în competiția oficială, iar „Câini" de Bogdan Mirică - în secțiunea „Un Certain Regard.

„În iunie 1947, directorul Oficiului Național al Cinematografiei (instituția care a precedat Centrul Național al Cinematografiei) era invitat, împreună cu regizorul Victor Iliu (autorul de mai târziu al remarcabilei ecranizări «Moara cu noroc», inclusă în competiția oficială din 1957), să participe la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film de la Cannes, care urma să aibă loc în luna septembrie a aceluiași an. (…) Este pentru prima dată, în istoria de șapte decenii a celui mai important festival de film din lume, când în competiția principală au fost selecționate două filme românești. Iar, în tot programul Festivalului, cinematografia românească este reprezentată prin cinci titluri având șanse la premii (în secțiunile rezervate scurtmetrajelor au intrat alte două producții autohtone)", transmite conducererea Centrului Național al Cinematografiei.

Steven Spielberg, Woody Allen sau Jodie Foster vor fi câteva dintre numele mari de la Hollywood prezente pe Croazetă în zilele de 11-12 mai, alături de cei trei cineaști români selectați.

În deschiderea festivalului va rula filmul veteranului Woody Allen, „Cafe Society", cu Kristen Stewart, Bruce Willis și Jesse Eisenberg în rolurile principale.

În competiția pentru marele premiu intră, așadar: „Acquarius" - Kleber Mendoca Filho, „American Honey" - Andrea Arnold, „Baccalaureat" - Cristian Mungiu, „Elle" - Paul Verhoeven, „From the Land of the Moon" - Nicole Garcia, „The Handmaiden" - Park Chan Wook, „I, Daniel Blake" - Ken Loach, „Its Only the End of the World" - Xavier Dolan, „Julieta" - Pedro Almodovar, „The Last Face" - Sean Penn, „Loving" - Jeff Nichols, „MaRosa"  - Briliante Mendoza, „The Neon Demon" - Nicolas Winding Refn, „Paterson" - Jim Jarmush, „Personal Shopper" - Olivier Assayas, „Sierra Nevada" - Cristi Puiu, „Slack Bay" - Bruno Dumont, „Staying Vertical" - Alain Guiraudie, „Toni Erdmann" - Maren Ade, „The Unknown Girl" - Jean-Pierre and Luc Dardenne.

În afara competiției vor rula filme precum „The BFG", de Steven Spielberg, „Money Monster", de Jodie Foster, cu George Clooney în rolul principal, sau „Nice Guys", regizat de Shane Black, cu Ryan Gosling și Rusell Crowe în rolurile principale.

În 2015, premiul Palme d'Or al Festivalului de la Cannes a fost câștigat de pelicula „Dheepan", a regizorului francez Jacques Audiard.

Deși regizorul Cristian Mungiu este obișnuit cu podiumurile înalte (în 2007, Palme d'Or - Marele premiu al Festivalului de la Cannes - pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", în 2012 Premiul pentru scenariu și interpretare, cu filmul „După dealuri"), chiar și acum are emoții mari - după cum reiese dintr-un interviu acordat RRA: „E o poveste contemporană, e un film despre un părinte și despre grijile lui, un părinte care se întreabă în condițiile României de astăzi ce e mai bine să îi spui copilului. E deopotrivă o poveste personală, dar și un fel de clișeu, așa, fotografic referitor la societatea noastră de astăzi. (...) Am avut emoții și astăzi, deși cumva eram, mă înștiințase așa, neoficial, de selecția asta, dar tot am avut emoții. Cu atât mai multe emoții o să avem la Cannes. Avem emoții pentru că, în primul rând, atenția care se dă acolo filmului e colosală. Proiecția aia, primă, vine cu o așteptare uriașă, cu o încărcătură a tuturor celor din sală, a presei, și lucrurile astea contează foarte mult. Filmul a început bine, a fost vândut încă de anul trecut, dinainte să filmez, pe bază de scenariu, în mai mult de 40 de țări, și vreau să fie o premieră deschisă și pentru spectatori

Vă mai amintim că, în 2005, regizorul Cristi Puiu a primit Marele premiu al secțiunii

„Un Certain Regard", pentru pelicula „Moartea domnului Lăzărescu", iar în 2010 și-a adjudecat același premiu, cu filmul „Aurora".

Sursa Mediafax.ro, BusinessMagazin

Lasă un comentariu