Istorie și Arhivistică, la Reghin

Distribuie pe:

Joi, 14 aprilie 2016, de la ora 17, la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, a avut loc lansarea volumului ANUARUL ARHIVELOR MUREȘENE, Serie Nouă, Nr. IV (VIII), lucrare apărută sub egida Arhivelor Naționale Județul Mureș și a Asociației Arhiviștilor „David Prodan" Filiala Târgu-Mureș. Cu această ocazie a fost omagiat domnul prof. dr. Liviu Boar, redactorul-șef al acestei publicații de anvergură, la împlinirea frumoasei vârste de 65 de ani de viață. A fost un eveniment cultural de înaltă ținută, încărcat cu o profundă emoție, eveniment care s-a bucurat de prezența unui numeros public reghinean.

În deschidere, Sorina Bloj, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, a vorbit despre importanța acestui eveniment în viața instituției reghinene, îi prezintă pe cei prezenți, aduce cuvinte de apreciere la adresa domnului Liviu Boar și a lucrării care s-a lansat cu acest prilej. Apoi, un grup coral a încântat publicul prezent cu câteva cântece religioase, aducând un plus de emoție și de încărcătură spirituală.

Doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, o personalitate atât de iubitoare de cultură, de frumos, de spiritualitate, în expunerea domniei sale, s-a referit la activitatea arhivistului și istoricului Liviu Boar, la munca în arhive, cu documente. Domnia sa a vorbit despre valoarea istoriei, spunând, printre altele, că fără trecut bine pus în valoare nu însemnăm nimic.

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș, a prezentat pe larg Anuarul Arhivelor Mureșene, care s-a lansat cu acest prilej, spunând că acest volum este unul dintre cele mai importante publicații ale arhivisticii. A adus cuvinte de apreciere la adresa istoricului și arhivistului Liviu Boar și a vorbit despre activitățile importante care au loc la biblioteca reghineană. Dr. Florin Bengean a prezentat cele mai importante aspecte ale carierei distinsului arhivist și istoric Liviu Boar, s-a referit la lucrarea lansată cu acest prilej, precum și la alte importante lucrări ale domniei sale.

Vizibil emoționat, prof. dr. Liviu Boar, reghinean de origine, a mulțumit tuturor pentru cuvintele de apreciere și s-a referit la activitatea de arhivist, desfășurată de-a lungul timpului. A împărtășit emoțiile și amintirile care îl leagă de biblioteca reghineană, unde a fost prezent de nenumărate ori. A vorbit despre cele mai semnificative momente din strălucita carieră a domniei sale, precum și despre proiectele de viitor. Despre valoarea personalității și operei lui Liviu Boar au mai avut cuvinte de apreciere Marin Șara, pr. Vasile Chiorean și Ilarie Gh. Opriș.

Prin lucrarea lansată cu acest prilej, avem bucuria lecturii unui volum impresionant, care este rodul muncii și cercetărilor asidue a mai multor oameni care sunt dedicați muncii de arhivă, a muncii cu documente, pentru a evidenția adevărul istoric, de a-l scoate la lumină și de a-l pune la îndemâna tuturor celor care vor să urmeze îndemnul, de a începe studiile lor, plecând de la documente de arhivă, pentru că este o vorbă care spune „cărțile care se scriu din arhive sunt nepieritoare". Tot așa este și volumul care s-a lansat la Reghin cu acest prilej.

Anuarul Arhivelor Mureșene, Serie Nouă, Nr. IV (VIII), apărut în anul 2015 la Târgu-Mureș, este editat de Arhivele Naționale Județul Mureș în colaborare cu Asociația arhiviștilor „David Prodan" Filiala Târgu-Mureș, iar colegiul de redacție este format din: prof. dr. Liviu Boar - redactor-șef; dr. Beatrice Milandolina Dobozi; Ramona Carmen Păcurar; dr. Laszlo Marton; dr. Peter Moldovan. Consiliul științific al acestui anuar este unul de excepție, este format din nume ilustre ale istoriografiei românești contemporane: istorici, cercetători, profesori universitari, academicieni, rectori și prorectori ai mai multor Universități, toți acești mari cărturari provenind din diferite centre precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș etc.

Acest număr al Anuarului Arhivelor Mureșene cuprinde o serie de studii și articole extrem de valoroase și bazate în primul rând pe documente de arhivă. Este un volum amplu, masiv, plin de informații, care au menirea de a reliefa diferite aspecte din trecutul istoric mai îndepărtat sau mai apropiat.

Primul capitol este intitulat Arhivistică, și cuprinde studii ale mai multor cercetători și istorici precum: Constantin Cheramidoglu, Milandolina-Beatrice Dobozi, Mihai Georgiță, Adrian Onofreiu, Peter Moldovan, Gheorghe Sorin Ciuhuță, Livia Ardelean. Capitolul al doilea este intitulat Istorie și reunește studiile scrise de: Nicolae Teșculă, Ela Cosma, Ioan Lăcătușu, Sebastian Pârvu, Daniela Deteșan, Pal-Antal Sandor, Florin Bengean, Alin Spânu, Ioan Eugen Man, Mircea Gelu Buta, Monica Negru, Ionela Nițu, Dan-Ovidiu Pintilie, Ilie Șandru.

Capitolul al treilea, intitulat Documente, conține studii extrem de interesante ale lui Costin Feneșan, Liviu Boar, Timea Daralczi, Adrian Onofreiu, Tudor Rățoi. Volumul de față cuprinde și o serie de recenzii întocmite asupra unor lucrări apărute de curând și se încheie cu lista autorilor care au contribuit cu studii și articole la apariția acestui volum.

Acest volum reprezintă o lucrare fundamentală, o lucrare extrem de importantă pentru istoriografia românească contemporană, care scoate la lumină o serie de fapte și lucruri necunoscute până acum. Îi felicităm pe toți cei care au publicat studii și articole în acest volum, îi felicităm pe toți cei care au trudit pentru ca această carte să vadă lumina tiparului, pentru că o astfel de carte nu se face ușor, apariția ei necesită o muncă asiduă, constantă și mai ales să fie făcută cu suflet.

Cu siguranță, trebuie să amintim aici faptul că cel mai mare merit la apariția acestui volum îl are domnul prof. dr. Liviu Boar, redactorul-șef al acestei publicații. Domnia sa este un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Cercetător al istoriei Transilvaniei, dânsul își îndeplinește misiunea sa cu acrivie și devotament desăvârșit. Om de înaltă ținută științifică, domnul Liviu Boar își desfășoară întreaga activitate a domniei sale sub spectrul seriozității și al înaltului profesionalism de care a dat și dă în continuare dovadă.

Lasă un comentariu