NE MÂNDRIM CU ASEMENEA OFIŢER

Distribuie pe:

Într-o zi de primăvară, la 14 aprilie 1951, în satul Lepindea, comuna Bahnea, judeţul Mureş, s-a născut Popovici Sever, al 4-lea copil al familiei Popovici Nicolaie şi Raveca.

A copilărit în satul natal, unde a urmat şi cursurile şcolii generale, până la clasa a VIII-a. După absolvirea acesteia, a dat examen şi a fost admis la Liceul Teoretic din Bahnea, dar aici a parcurs doar clasa a IX-a. Fiind puternic influenţat de povestirile tatălui şi ale altor veterani de război din sat, a îndrăgit cariera militară, aşa că a hotărât să îmbrăţişeze cariera armelor şi să continue studiile liceale la Liceul Militar „Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc. După absolvirea acestuia, a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Sibiu, la cea mai glorioasă armă, infanteria, încheind pregătirea în 1973, fiind înaintat la gradul de locotenent şi repartizat la Regimentul 90 Mecanizat din Lugoj, acesta fiind primul regiment înfiinţat în Ardeal, după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

A îndeplinit cu succes funcţiile de comandant de pluton şi de companie de infanterie, asigurând instruirea a numeroase contingente de militari, până în anul 1981 când, în urma unui sever examen, a fost admis la Academia Militară, Facultatea de Arme Întrunite şi Tancuri, pe care a absolvit-o în anul 1983, fiind repartizat la Centrul de Instrucţie al Vânătorilor de Munte din Predeal, în funcţia de instructor. Aici şi-a descoperit vocaţia de dascăl, instruind ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi militari angajaţi, din armele vânători de munte, infanterie, cercetare, paraşutişti, jandarmi, de la S.R.I. şi S.P.P., dezvăluindu-le tainele, frumuseţile, greutăţile şi privaţiunile zonelor montane din România, insuflându-le dragostea şi respectul pentru Carpaţii Româneşti.

A instruit numeroase grupe de cursanţi în domeniile pregătire tactică la munte, alpinism, schi, trageri, a participat şi condus tabere de instrucţie la munte, călătorii pentru cunoaşterea zonelor montane din masivii Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraş, Baiului, Grohotişului, Ciucaş, Siriului, Persani, Ceahlău, Suhard.

A participat la organizarea, conducerea şi desfăşurarea aplicaţiilor şi exerciţiilor tactice, a concursu-rilor specifice vânătorilor de munte la alpinism, schi, orientare şi lupta în munţi.

Pentru activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute, a fost promovat succesiv în funcţiile de şef birou învăţământ şi locţiitor al comandantului pentru învăţământ.

Timp de 19 ani a fost un vrednic ofiţer instructor şi îndrumător al vânătorilor de munte începători sau avansaţi, fiind un model al acestora în ce priveşte respectarea regulilor de comportare în munţi, de organizare şi executare a activităţilor şi acţiunilor militare în zonele montane.

Începând cu luna august 2002 a fost promovat în funcţia de locţiitor al comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş, funcţie care presupunea şi îndeplinirea atribuţiilor de inspector pentru vânători de munte, iar de la 1 decembrie 2004 până la trecerea în rezervă, la 31 iulie 2005, a comandat Şcoala de Aplicaţie pentru Infanterie şi Vânători de Munte, îndeplinind şi atribuţiile inspectorului pentru infanterie.

În aceste funcţii, a participat activ la modernizarea învăţământului militar specific armei infanterie, conducând activităţile de elaborare a unor programe de instruire, a unor manuale de luptă de la nivel de pluton la nivel de brigadă, a unor proiecte de modernizare a procedeelor de luptă şi a tehnicilor specifice armatelor statelor membre NATO, fiind perioada imediat următoare aderării ţării noastre la alianţa nord-atlantică. A participat la programul de modernizare a maşinii de luptă a infanteriei, în calitate

de codirector pentru probleme operative, la elaborarea şi editarea Istoriei Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte, a coordonat şi publicat articole la revistele infanteriei şi a vânătorilor de munte.

În decursul carierei, a fost avansat succesiv de la gradul de locotenent, la cel de colonel, la termen, mai puţin la cel de locotenent-colonel, pe care l-a obţinut în mod excepţional, înainte de termen.

Pentru meritele avute în carieră, a fost decorat cu medaliile „Meritul Militar" clasele II şi I, cu ordinele „Meritul Militar" clasele III, II şi I şi cu ordinul „Virtutea Militară", în grad de ofiţer.

În plan familial, după căsătoria cu Maria, în anul 1975, a avut două fiice, Oana-Olivia şi Luciana, ambele inginer, absolvente ale Universităţii Transilvania din Braşov, de care este tare mândru.

De 5 ani este şi bunic, fiind încântat de nepoţelul Tudor-Andrei, de care se îngrijeşte foarte mult şi este mândru că se dovedeşte vrednic în tot ce face.

După trecerea în rezervă, a participat la activităţi în cadrul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere filiala „Avram Iancu" Târgu-Mureş şi al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, în perioada noiembrie 2009- decembrie 2013 ca secretar al Subfilialei Luduş, iar de la 01.01.2014, ca preşedinte al acestei subfiliale, aducându-şi contribuţia la bunul mers al asociaţiei, la sprijinirea, ajutorarea şi sărbătorirea veteranilor de război din zona de vest a judeţului Mureş, la organizarea şi desfăşurarea ceremonialelor militare şi religioase la monumentele eroilor neamului din oraşele şi satele componente ale subfilialei.

Locuieşte la Luduş, unde are o frumoasă gospodărie, de care se îngrijeşte cu pasiune, ocupându-I o bună parte din timp, dar având şi satisfacţia unor recolte bune de legume, fructe şi struguri, asigurând nevoile familiei cu astfel de produse.

Lasă un comentariu