Ajutor financiar de până la un milion de euro pentru viticultori!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 295, din 19 aprilie 2016, a fost publicată Legea nr. 63/2016 privind susţinerea financiară a grupurilor de producători sau cooperativelor agricole de producători vitivinicoli care deţin şi exploatează plantaţii viticole cu soiuri nobile şi pentru încurajarea valorificării producţiei de vin.

Legea instituie o schemă de ajutor de stat în vederea înfiinţării unor grupuri de producători sau cooperative agricole ale producătorilor vitivinicoli, legal constituite, care deţin şi exploatează o suprafaţă de minimum 30 ha cultivate cu viţă-de-vie din soiuri nobile, comasării suprafeţelor viticole şi a încurajării producţiei de vin de calitate, îmbutelierii şi valorificării acestuia.

Schema se acordă pentru construirea de crame noi, în scopul procesării materiei prime obţinute de către membrii grupurilor de producători sau cooperativelor agricole, iar valoarea sprijinului este de 60% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de un milion de euro.

Beneficiarii schemei se obligă să respecte condiţiile legale în baza cărora au accesat schema şi să exploateze investiţia pe o perioadă de cel puţin 10 ani de la data finalizării investiţiei.

Solicitanţii trebuie să deţină şi să exploateze plantaţii viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole; producţia de vin obţinută de către membrii grupului de producători sau cooperativei agricole să fie valorificată unitar şi nediscriminatoriu de către aceştia, în condiţiile legislaţiei Uniunii Europene şi naţionale în vigoare; să nu fi beneficiat în ultimii 3 ani de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 - 2018, pentru acelaşi tip de investiţie; să nu se încadreze în categoria „întreprindere în dificultate"; strugurii destinaţi procesării trebuie să provină din plantaţii de viţă-de-vie cu soiuri nobile destinate obţinerii de vin cu denumirea de origine controlată (vin cu indicaţie geografică).

Fondurile se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi se eşalonează pe întreaga perioadă a derulării investiţiei. 

Lasă un comentariu