„Uniţi în diversitate" la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" Târgu-Mureş

Distribuie pe:

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel", catedra de Limbă şi comunicare, prin strădaniile pline de pasiune ale d-nei profesoare Simona Grif, a desfăşurat o frumoasă şi instructivă activitate intitulată Uniţi în diversitate. Ca motto al activităţii au fost luate cuvintele unui poet englez, William Cowper: Varietatea este condimentul vieţii, care-i dă tot gustul.

Activitatea a constat în prezentări, făcute de către elevi, a diverselor porturi populare ale unor etnii de pe teritoriul ţării noastre, dar şi ale unor produse gastronomice specifice acestora. Elevii au venit îmbrăcaţi în costume populare sârbeşti, turceşti, săseşti, maghiare, rrome, şi desigur, româneşti, explicându-le componentele, culorile, croiul, explicând , de asemenea, mâncărurile specifice, dar şi reţetele acestora. Nu a fost o ordine de prezentare preconcepută aşa cum nu s-au făcut departajări, din considerentul- menţionat de organizatori- că toate etniile, ca şi populaţia majoritară, de altfel, sunt preţioase şi nu se cade a pune pe una înaintea alteia. A fost o lecţie şcoală, deopotrivă cu o masă rotundă, unde s-au întâlnit antropologia cu geografia, istoria cu gastronomia şi cu estetica vestimentară şi chiar cu estetica aranjării părului, disciplină la care elevele de la clasele de „Estetica şi igiena corpului omenesc „erau...acasă.

Costumul sârbesc a fost prezentat de Csiki Melinda, cl. a X-a C, iar mâncarea specifică (iahnie de fasole sârbească) de Alexandra Pop, cl. a XI-a E. Costumul popular turcesc a fost prezentat de Alexandra Rusu, cl. a XI-a E, iar mâncarea specifică (baclava) de către Istfán István, cl. a IX-a B. Costumul săsesc a fost prezentat de către Andreea Moldovan, cl. a XI-a E, iar mâncarea (salată bavareză de cartofi) de către Varga Zsuzsanne, cl. a XI-a E. Costumul popular românesc a fost prezentat de către Anca Luca, cl. a XII-a E, iar mâncarea de către Iulia Andrei, cl. a XII-a E, care a prezentat „găluştele cu prune", Gabriela Sărăcuţiu, cl. a XII-a E, care a prezentat „clătite cu gem de vişine" şi Adina Dicu, cl. a XII-a C, care a prezentat un platou „rece" format din caltaboş, slănină, brânză de oaie etc. Costumul popular maghiar a fost prezentat de către Szilágyi Noemi, cl. a X-a F, Székely Magdolna, cl. a X-a D şi Bodó Kamilla, cl. a X-a D, iar mâncarea specifică (gulyas) de către Barabás Henrietta, cl. a X-a D şi Virág Andrea, cl. a X-a D. Prezentarea a fost încheiată de un grup de elevi de la şcoala invitată, Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu", care a adus în atenţie etnia rromă. Elevii Kiss Eniko, cl. a X-a A, Lorinczi Alex, cl. a IX-a A, dar şi Poczo Timea, cl. a VIII-a, de la Scoala generală din Sâncraiu de Mureş, au prezentat pitorescul lor costum, încântând auditoriul şi cu un dans specific, plin de temperament. Menţionez că elevii care au prezentat mâncărurile specifice au fost şi cei care le-au realizat. În final s-a făcut o gustare colectivă, plină de voie bună.

La activitate a participat directorul adjunct al şcolii, prof. ing. Mezei Alexandru, dar şi profesorii: Xantus Piroska, Şiklódi Beáta, Oltean Simona, Petra Cerasela, Cîndea Cristina (de la Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu"), Dragomir Cristian şi subsemnatul.

 

Lasă un comentariu