În Justiţie… Ei greşesc, noi plătim! Oare, până când?!

Distribuie pe:

Românii se întreabă, adeseori: plăteşte, cine greşeşte? Da, de unde… Plătim noi, contribuabilii, cunoscuţi, generic, sub numele de „Statul român!" Acest stat - adică, noi, românii - a fost condamnat la CEDO la diverse plăţi. Ultima, în perioada 2008-2014, de 450 de milioane de euro. Din această sumă, circa 110 milioane de euro reprezintă plăţile efectuate de stat dispuse de instanţele din România ca despăgubiri civile pentru erorile judecătoreşti, daune sau alte cheltuieli. De asemenea, alte 330 de milioane de euro reprezintă suma la care statul a fost condamnat în legătură cu restituirea proprietăţilor.

Dar, asta nu-i tot. La toate acestea se adaugă însă şi condamnările suferite în ultimii ani de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din cauza erorilor judecătoreşti sau a condiţiilor din penitenciare, spre exemplu. Aşa cum Lumeajustitiei.ro a dezvăluit, nu demult, că în perioada 2008-2014, Ministerul Finanţelor Publice a plătit despăgubiri în valoare de peste 155 de milioane de lei, ca urmare a condamnărilor suferite la CEDO.

Întrebarea este: de ce plătim noi (mă rog, Statul!) „erorile" celor care greşesc? Responsabilizaţi-i! Cum? Simplu. Punându-i să plătească contravaloarea propriilor erori. Altfel, noi, ceilalţi, le plătim - din impozite, taxe, facturi şi alte angarale - erorile lor! Sigur, cum spune latinul - „erare humanum est" - dar, dacă este „uman să greşeşti", „uman" este să şi plăteşti, când… greşeşti! Altfel, sarcina cade doar în „spatele" celor care plătesc. Deşi ei nu greşesc, ci doar… plătesc! Iar cei care „greşesc" nu trăiesc - ca cei care plătesc - din salariul mediu pe economie. Dimpotrivă…

Lasă un comentariu