Românii, peste marocani (numeric), în Spania!

Distribuie pe:

Potrivit autorităţilor spaniole - citate de agenţii de presă - în prezent, în Spania trăiesc 840.682 de români imigranţi, faţă de 757.809 marocani, cei care au ocupat, în ultima perioadă, primul loc în această statistică. Spaniolii cred însă (ca şi noi cei din ţară) că numărul românilor e mult mai mare.

Sigur, nimeni nu părăseşte ţara de obârşie de prea bine ce-i merge acolo unde s-a născut, are părinţi, fraţi şi surori, copii, chiar! Câţi români imigranţi s-ar afla însă - în afara celor din Spania, comunicat de Ministerul Muncii şi Imigraţiei din această ţară - prin Italia, Franţa, Germania şi în alte ţări de pe mapamond? Când vom afla, chiar şi cu aproximaţie, abia atunci ne vom da seama de dimensiunea (amploarea) acestui fenomen. Care, în paranteză fie spus, nu ne face cinste şi nici nu bucură, credem, pe nimeni! Ultimele statistici relevă că, doar în ţările UE, s-ar afla circa 3,5 milioane de români imigranţi!

Dar, vorba cuiva, decât salariat chinuit şi prost plătit în România, mai bine muncitor în străinătate. „Am fugit, decât să stau acasă prost plătit", spunea cineva.

Căci, iată ce ne spun comunicatele INS, www.Tjobs.ro: Un lucrător în construcţii - plătit cu 294 de euro în România, câştigă în străinătate 2.200 de euro; un tâmplar primeşte 5.000 de euro (în Norvegia), faţă de 220 de euro în România, iar un tinichigiu, plătit la noi cu 643 de euro, câştigă în Spania - 1.200-1.400 de euro; 1.600 - 1.800 de euro în Finlanda.

Dar şi la alte profesii - precum zidari, şoferi, măcelari sau bucătari (foarte căutate) - salariile variază între 1.200-1.800 de euro, depăşind lefurile practicate în România de mai bine de cinci ori!

 

Lasă un comentariu