Orizontul cărţii, de la tradiţie la modernitate

Distribuie pe:

„Întoarcerea la tradiţii" este genericul proiectului propus de Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" din Sărmaşu pentru săptămâna de activităţi extraşcolare, cunoscută sub numele de „Şcoala Altfel". Totodată este Săptămâna Naţională a Bibliotecilor Publice, iar în 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Timp de cinci zile, această instituţie de cultură a fost gazda unor ateliere de pictură pe ouă, prezentare de documentare despre istoria cărţilor, atelier de cusut, scenete, recitări sau lecţii de educaţie rutieră, toate sub îndrumarea cadrelor didactice şi cu sprijinul bibliotecarei, Dinuca Burian.

Ziua de miercuri a fost una dintre cele mai pline de activităţi zile, întrucât 23 aprilie este şi Ziua bibliotecarilor, Biblioteca orăşenească a propus un program variat şi a debutat cu un atelier de pictat ouă, în preajma sărbătorilor pascale, sub coordonarea învăţătoarei Felomena Bucur, a profesoarei, şi a profesoarei pentru învăţământ primar şi preşcolar, Olivia Cenan. Ouăle au fost transformate sub îndemânarea micilor artişti şi au impresionat ochiul vizitatorilor.

A venit apoi rândul tradiţiilor şi al păstrătorilor de tradiţii ca să fie cinstiţi şi felicitaţi. De peste opt decenii, Emilia Boia din Sărmăşel Gară contribuie la păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional. O viaţa dură, o poveste ce cuprinde mulţi ani de suferinţe au transformat-o pe Emilia Boia într-un om dârz, dar care însă şi-a înmuiat sufletul cu credinţă şi multe poezii frumoase, pe care şi acum le recită integral. 20 aprilie a fost ziua domniei sale, aşa că, în colaborare, Emisiunea Viaţa Satului Mureşean de la Televiziunea Târgu-Mureş şi Biblioteca „Liviu Rusu" i-au oferit flori şi o diplomă de excelenţă. La fel s-a întâmplat şi cu o mai tânără membră a Grupului folcloric Graiul Câmpiei, Maria Baciu, care în curând îşi aniversează ziua de naştere. Cele două sărbătorite au fost completate de către Laura Vinţeler, Tereza Sărac şi Elena Cadar. Fiecare, în glasul şi priceperea lor, au adus imn de slavă Celui de Sus, cântând pricesne sau spunând poezii religioase.

A urmat, ca o completare firească, cuvântarea părintelui Ilie Bucur, despre post şi postire, despre postirea sufletului şi a trupului, despre îngăduinţă şi fapte bune. O pildă de ţinut minte şi aplicat în viaţa de zi cu zi. Nevoia de cuvânt care zideşte şi ne ajută de multe ori să străbatem mai uşor încercările vieţii. Prezent la eveniment au fost şi primarul oraşului, ing. Ioan Mocean, şi şeful poliţiei oraşului, Nicolae Drăghici. S-a punctat astfel nevoia de cultură şi act cultural. Programul a fost completat de directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, Nicolae Băciuţ, care a prezentat o fărâmă din creaţia sa, pentru copii, respectiv cartea Alfabetul unui alfabet, dedicată celor cu inima pură, dar şi celor care doresc să redescopere lumea inocenţei.

Cei prezenţi au putut să se delecteze cu sceneta albinuţei, prezentată de Elena Aluaş, dar şi alte scenete şi recitări susţinute de elevii: Giulia Blăjan, Raul Morar, Olivia Cenan, Melisa Faur şi Maia Varga, elevi pregătiţi de Olivia Cenan, Iuliana Socaci şi Felomena Bucur. Evenimentul s-a încheiat cu proiectarea filmului „Istoria Cărţii", realizat şi prezentat de profesorul Ciprian Fărcaş.

Lasă un comentariu