VIZI GERGELY

Distribuie pe:

Fiu al vrednicilor gospodari, Emeric şi Maria, Gergely s-a născut la data de 12 aprilie 1945, fiind cel mai mare din cei patru copii ai familiei. Clasele primare le face la Şcoala din Batoş, cele gimnaziale, la Şcoala din Goreni, Liceul, la Reghin, după care continuă studiile la fără frecvenţă, la Institutul Pedagogic din Cluj, pe care-l absolvă în anul 1966, cu examen de diplomă.

Începe activitatea, ca învăţător suplinitor, la Şcoala din Uila, în anul 1963 şi, din anul 1966, funcţionează în calitate de cadru didactic calificat, tot la Şcoala din Uila, fiind, consecutiv, învăţător, profesor şi director de şcoală. A muncit cu multă responsabilitate şi dăruire, contribuind la buna desfăşurare a activităţii de predare-învăţare, acordând şanse reale de reuşită în viaţă tuturor copiilor cu care a lucrat. Dintre foştii lui elevi avem astăzi preoţi, ingineri, tehnicieni, maiştri, educatori. A participat activ la activitatea metodică din şcoală sau comună, în cadrul Cercurilor pedagogice, organizând activităţi demonstrative sau prezentând referate şi comunicări. A obţinut definitivatul în anul 1969.

A desfăşurat o bogată activitate extraşcolară cu elevii, în calitate de comandant-instructor de unitate organizând concursuri, serbări, excursii, competiţii sportive, la nivel de şcoală, comună sau zonă. În aceeaşi calitate (comandant-instructor de unitate) a activat mai mulţi ani în Taberele de la Lăpuşna şi Răstoliţa.

S-a implicat în activitatea social-obşteascăşi cultural-educativă a localităţii, fiind mai mulţi ani director al Căminului Cultural, instructor şi membru al Cercului dramatic din localitate şi al Casei de Cultură din Reghin, cu reale succese în comediile „Titanic Vals", „Când aud cucul cântând", „Gaiţele" etc., a organizat deplasări cu formaţiile locale în alte localităţi (Jeica, Teaca, Lunca), a îndemnat localnicii să meargă la Teatru la Târgu-Mureş, el asigurând rezervarea biletelor şi mijlocul de deplasare sau pe copii la Teatrul de Păpuşi.

Cu anul 1983 începe activitatea în cadrul I.A.S. Batoş, ca şef de cadre (şef Birou de Resurse Umane), unde a avut în evidenţă peste 500 de persoane: ingineri, tehnicieni, economişti, angajaţi, zilieri. Şi în această calitate îşi etalează vocaţia de dascăl, ocupându-se de: şcolarizarea, pe bază de contract, a multor elevi; calificarea unui mare număr de muncitori în meseria de pomi-viticultor, mecanici agricoli, zootehnişti, constructori; a organizat şi coordonat activitatea miilor de elevi şi studenţi care participau, toamna, la recoltarea fructelor de pe cele aproape 1.000 de hectare livezi, realizându-se o producţie de peste 5.000 de tone (mere, pere, prune), din care o mare parte luau drumul exportului.

Este căsătorit cu Mărioara, apreciată asistentă medicală, şi au o fiică, Loredana, absolventă a Facultăţii de Farmacie, fiul căreia, Victor, îi face foarte mândri şi fericiţi.

S-a pensionat în anul 2008, după o activitate de aproape 45 de ani. Priveşte înapoi „fără mânie", pentru că ştie că şi-a făcut întotdeauna datoria, pentru că oamenii îl stimează, îl respect şi-l apreciază ca pe unul aparţinând comunităţii noastre.

Lasă un comentariu