ADULŢII DE PESTE 40 DE ANI AR TREBUI SĂ MUNCEASCĂ DOAR TREI ZILE PE SĂPTĂMÂNĂ

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă australieni de la Universitatea Keio, citaţi de descopera.ro, susţin că angajaţii de peste 40 de ani dau cel mai bun randament în cadrul unui program de doar trei zile de muncă pe săptămână.

„Studiul nostru, publicat în cadrul seriei Melbourne Institute Worker Paper, a invitat 3.000 de bărbaţi şi 3.500 de femei din Australia să parcurgă o serie de teste cognitive, în timp ce le erau analizate obiceiurile legate de muncă.

Concluziile au fost că angajaţii cu un program de muncă de 25 de ore pe săptămână au avut rezultate excelente, în timp ce oamenii cu un program de 55 de ore pe săptămână au avut rezultate mai proaste chiar decât pensionarii sau şomerii.

În cadrul cercetării, am descoperit că performanţa cognitivă a persoanelor de vârstă mijlocie devenea din ce în ce mai bună pe măsură ce săptămâna de muncă tindea spre 25 de ore, însă în momentul în care acest număr era depăşit, performanţa scădea drastic, instalându-se oboseala şi stresul.

Multe ţări vor schimba condiţiile în care oamenii se pot pensiona, prin mărirea vârstei de la care aceştia au dreptul de a primi o pensie. Acest lucru înseamnă că mai mulţi oameni vor continua să muncească la bătrâneţe, însă munca poate fi o sabie cu două tăişuri: ea stimulează activitatea cerebrală, dar în acelaşi timp ea poate însemna oboseală şi stres, cauzate de un program de muncă îndelungat.

Diferenţele în programul de muncă sunt importante pentru menţinerea funcţiilor cognitive în cazul oamenilor de vârstă mijlocie şi al bătrânilor, astfel că posturile cu jumătate de normă pentru oamenii de peste 40 de ani sunt considerate o soluţie bună, atât pentru obţinerea celui mai bun randament din partea angajaţilor, cât şi pentru menţinerea funcţiilor cognitive", explică specialiştii australieni. 

Lasă un comentariu