„MARŞUL DISPERĂRII" N-A FOST, TOTUŞI, ÎN ZADAR! MERGEM MAI DEPARTE!

Distribuie pe:

Motto. „Eu voi muri, firesc sau nefiresc! De moarte bună sau ucis pentru ideile mele româneşti. Dincolo de mine, Naţiunea Românăeste contemporană cu Dumnezeu, ea nu moare niciodată! Naţiunea Română este iubirea mea biblică!" (Laurian Stănchescu)

Ştire de ultimă oră: „Minerii din Carierele Roşia, Pinoasa, Tismana, Rovinari, Peşteana, Jilţ Sud, Jilţ Nord, Roşiuţa şi Lupoaia sunt chemaţi din nou la muncă, în program normal de cinci zile pe săptămână, deşi mulţi dintre ei erau planificaţi în şomaj tehnic. Aceştia revin la serviciu pe 3 mai, imediat după sărbătorile pascale. Rămân în întrerupere de activitate doar minerii de la Husnicioara şi salariaţii de la Unitatea de Închidere şi Conservare Motru, precum şi cei de la Mina Tehomir. Revin la serviciu şi o parte din salariaţii TESA, deşi prin hotărâre de directorat aveau programate patru zile de concediu la începutul lunii mai."

Minerii… De mai bine de două decenii, amintirea mulţimii violente de ortaci, chemaţi de ex-preşedintele Iliescu să apere noua putere… neo-comunistă, călcând în picioare cu predilecţie bucureştenii cu înfăţişare… intelectualăşi mai ales personaje-ţintă, ne producea fiori celor mai mulţi dintre români Şi, totuşi, iată că reabilitarea publică a „demonizatei" categorii sociale s-a produs recent, datorită superbului marş gorjenesc al minerilor şi energeticienilor, un marş „al disperării", dar, de fapt, al demnităţii agonicei „clase muncitoare" din România (folosesc sintagma întrucât, după cum ştiţi, industria noastră- declarată „morman de fier vechi" de ex-premierul Petre Roman - a sucombat, la ordinul elitelor mondiale şi cu concursul vânduţilor din interior (!) şi, odată cu ea, locurile de muncăşi pâinea de pe masă a celor care o puneau în operă.

La iniţiativa, şi în frunte cu scriitorul şi gazetarul profesionist Laurian Stănchescu, înarmaţi cu drapele tricolore şi bannere, minerii au plecat, pe jos, din Rovinari, către Bucureşti, luni, 11 aprilie, şi au ajuns duminică, urmând ca la începutul săptămânii trecute să aibă dialoguri cu reprezentanţii Puterii . Subiectul principal? Subiectele, de fapt? Salvarea Complexului Energetic Oltenia - obiectiv strategic de maximă importanţă al României .

„Sistemul certificatelor verzi implementat cu «amabilitatea» politicienilor români sau poate cu şpăgi uriaşe s-a afirmat recent căeste cel mai mare tun în domeniul afacerilor şi profitabilităţii dat în Europa Centralăşi de Est. Problema este că tunul uriaş este dat cu ajutorul politicienilor de stat şi este susţinut ca un soi de bir în facturile contribuabililor români.

Românii plătesc, lună de lună, unele din cele mai mari facturi la energie electrică din lume, raportat la preţul la care este produs un megawatt şi la puterea de cumpărare a românilor. (…) Deşi legile sunt în defavoarea populaţiei, şi pentru maximizarea profitului, procurorii anticorupţie nu au ajuns la acel nivel superior de pregătire pentru a decela caracatiţa construită transpartinic de «băieţii deştepţi» din sistemul energetic.

Problema este că în combinaţia respectivă sunt incluse şi mari companii europene, care şi-au împărţit pe bucată sistemul energetic românesc, în special companiile de distribuţie, majoritatea fiind cumpărate de către străini.

Capitolul investiţii este zero, iar taxele de furnizare şi distribuţie sunt uriaşe şi se reflectă în facturile noastre, ale tuturor. Poate căşi Parchetul General ar putea fi sesizat, având în vedere că este vorba chiar de subminarea economiei naţionale, prin distrugerea voită a unor companii, precum Complexul Energetic Oltenia sau renunţarea de către stat la unele firme profitabile, precum Hidroelectrica. Au curaj procurorii să salveze sistemul energetic românesc şi să poarte bătălia de care fug politicienii şi serviciile?" (Cristi Popescu, „Salvează DNA CO?", „Gorj exclusiv")

„Sunt mândru de gorjenii mei! Eroi din neam în neam!" - declară colegul nostru de breaslă, prezenţă insolită, ca de obicei, iremediabil îndrăgostit de Avram Iancu şi de Brâncuşi, ale căror chipuri îi marchează permanent veşmintele, ca şi panglica tricoloră- cel care a mărşăluit în fruntea oamenilor, alături de ei, zi şi noapte, în condiţii de nedescris. „Eu voi muri, firesc sau nefiresc! De moarte bună sau ucis pentru ideile mele româneşti. Dincolo de mine, Naţiunea Românăeste contemporană cu Dumnezeu, ea nu moare niciodată! Naţiunea Română este iubirea mea biblică!" -spune el, lipsit de emfază, cu arderea Poetului care nu-şi abandonează lira decât pentru a se pune în fruntea oştirii atunci când comandanţii sunt nedemni.

O pagină specială dedicată acestor bravi bărbaţi - eroi ai timpului nostru contemporan - îşi va afla locul cuvenit în curând. Important este că mâine, la Târgu Jiu, începând de la ora 18, în faţa Monumentului funerar în care veşnicesc osemintele Eroinei de pe Jiu, Ecaterina Teodoroiu (tot la iniţiativa lui Laurian Stănchescu), va avea loc un eveniment public dedicat eroilor „Marşului minerilor şi energeticienilor din Gorj"! Consiliul Judeţean Gorj a decis să omagieze public pe gorjenii care au străbătut pe jos România, 320 km pentru Ideea Naţională: S.O.S., SALVAŢI COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA. Consiliul Judeţean Gorj a ţinut să precizeze că este un demers civic, nicidecum unul politic sau de partid.

„Este o recunoaştere publică pe care o apreciez, mai ales că propunerea mea a fost respinsă de clasa politică românească. Nu dau nume, dar o voi face dacă sunt obligat de replici ipocrite." -a precizat Laurian Stănchescu.

Din păcate, însă, Complexul Energetic Oltenia va concedia circa 2.000 de salariaţi, cel mai probabil în iulie. Acţionarii companiei vor lua în discuţie, în şedinţa din data de 20 mai, planul de restructurare şi eficientizare pe patru ani, dar şi cel de disponibilizare. Compania nu a notificat, încă, sindicatele cu privire la acest subiect. Pe ordinea de zi mai esteşi un proiect pentru modificarea unor articole din Contractul Colectiv de Muncă. Pe 20 mai, Adunarea Generală a Acţionarilor din CEO va discuta planurile de restructurare, reorganizare şi eficientizare a companiei, dar şi pe cel de disponibilizare pe următorii patru ani. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dan Pîrvulescu, a declarat că sindicatele nu au fost notificate cu privire la aceste concedieri. El a mai spus că au fost nişte discuţii, dar acestea au fost întrerupte de marşul minerilor la Bucureşti şi nu au mai fost reluate. Sindicaliştii susţin că vor solicita concedierea în primă fază a celor angajaţi recent, apoi a celor care au mai încasat plăţi compensatorii.

Ce urmează? „Marşul minerilor şi energeticienilor pleacă spre Bruxelles?" -se întreabă, cu îndreptăţită amărăciune, Laurian Stănchescu: „Absenţa premierului Dacian Cioloş de la întâlnirea cu liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie transmite un mesaj clar: Guvernul României este duplicitar şi urmează politica intereselor străine, care sunt contrare economiei româneşti şi Complexului Energetic Oltenia. Bălmăjeala lui Costin Borc, vicepremier şi ministrul Economiei, ironizează buna-credinţă a Marşului. Planul Guvernului de disponibilizare se aplică necondiţionat, iar protecţia socială la care se referă tehnocraţii lui Cioloş nu este decât o capcană plină cu iluzii. Propun continuarea Marşului spre Bruxelles, fiind convins că Parlamentul European nu a fost informat de această întâlnire crucială pentru economia românească. Onestitatea Guvernului României este compromisă de numeroasele decizii luate împotriva propriului popor. Nu am câştigat lupta cu acest Guvern, schimbăm strategia şi câmpul de luptă. Aştept ca liderii şi mărşăluitorii să aibă ultimul cuvânt."

Aşa să fie! Dar până atunci, o caldă strângere de mână celor care, mâine, la Târgu Jiu, vor fi elogiaţi, în mod public, pentru superbul exemplu de demnitate româneascăşi patriotism.

Vă mulţumim!

Lasă un comentariu