Concursul „Limba românăeste patria mea"

Distribuie pe:

Fănuş Neagu afirma că limba română se învaţă „de la mamă, bunici, profesori". Îndrăznim să anulăm coordonarea prin joncţiune din acest citat pentru a mai adăuga enumeraţiei încă un element: de la scriitori. Omagierea unui om de litere şi lucrul cu textul său devin etape dintr-un proces mai complex, acela al cunoaşterii spiritualităţii româneşti.

La nivel declarativ, despre limba română se vorbeşte în termeni laudativi, bombastici, însă în stradă ea pierde teren, în mediul virtual se denaturează, iar la şcoală, de multe ori, o întreţinem artificial. Prin activităţile propuse, intenţia noastră nu este aceea de a salva categoric kitsch-ul ling-vistic, dar credem că vom reuşi să-i conştientizăm pe cei receptivi la armonie şi estetic de obligaţia îmbunătăţirii unui aspect important al spiritualităţii noastre: limba maternă. Moştenită aproape genetic, îndrăznim să ne asumăm limba gratuit fără să considerăm patrimoniul lingvistic un privilegiu.

Ne dorim să-i facem pe elevi să conştientizeze farmecul limbajului românesc, nu doar pentru armonia sa, ci şi pentru capacitatea de închegare a atâtor generaţii din spaţiul multicultural. Concursul „Limba română este patria mea" devine astfel o iniţiativă în acest sens. Organizat de Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul", concursul se va desfăşura la data de 28 mai 2016, ora 9, iar festivitatea de premiere va avea loc în 3 iunie 2016, ora 13. Proba scrisă presupune rezolvarea unui test ce conţine 45 de întrebări cu o singură variantă corectă de răspuns, pe baza unor texte suport aparţinând liricii lui George Coşbuc, poet omagiat datorită împlinirii a 150 de ani de la naştere. Fiind un concurs adresat elitelor, va depăşi nivelul mediu, apropiindu-se de standardele de performanţă impuse de olimpiadele şcolare.

Lasă un comentariu