O vizită mai specială

Distribuie pe:

Un grup de elevi de la Liceul special pentru deficienţe locomotorii din Cluj-Napoca, conduşi de prof. Maria Mosora, a sosit la Sighişoara, cu oprire la Şcoala Gimnazială „Cornel Regman" din comuna Daneş, unde a susţinut un program artistic de poezii şi cântece religioase, marcând în acest fel apropierea de sărbătoarea Sfintelor Paşti.

De la prof. coordonator Maria Mosora, am aflat că trupa de teatru a liceului, an de an, a luat locul I la festivalul cultual Mirage, evenimentul reunind zeci de trupe de tineri cu dezabilităţi din mai multe oraşe din ţară.

Copiii sunt foarte timizi. Una dintre eleve şi-a pierdut ambii părinţi, aşa că erau de înţeles lacrimile pe obrajii acesteia din timpul desfăşurării programului artistic. Elevii învaţă după aceeaşi programăa oricărei şcoli, dau capacitate, dau bacalaureat, doar că au materialele de predare adaptate în format mărit, şi scrise în Braille, pentru cei cu deficienţe majore de vedere.

Prof. Maria Mosora ne-a vorbit despre apropierea de aceşti copii, despre nevoile lor, despre adaptabilitatea la programa şcolii. Satul ei de baştinăeste comuna Daneş, iar vizita întreprinsă acum este de bun augur şi i-a răscolit amintiri. Cu ani în urmă, a fost elevă în aceastăşcoală. Apoi, aşa cum a promis, grupul copiilor de la Cluj a luat drumul satului Criş, unde există o casă de fete a cărui grijăa rămas în sarcina părintelui paroh Moldovan.

Liceul special pentru deficienţe din Cluj-Napoca are în prezent peste 200 de elevi, proveniţi din întreaga ţară, de la copii de grădiniţăşi până la cei de cursuri postliceale. Liceul are profil teoretic, după terminarea şcolii, mulţi dintre absolvenţii de liceu fiind înscrişi la diferite facultăţi, pentru a deveni profesori de latină, franceză, engleză, istorie.

În a doua zi a vizitei, grupul celor 11 copii a fost oaspetele părintelui protopop Ovidiu Dan, cel care poartă de grijă bisericii din Corneşti - Sighişoara, fiind aşteptaţi la ora de religie de copiii de-o şchioapă din acest vechi colţ de oraş. În faţa sfântului altar, copiii clujeni au ţinut să-şi arate măiestria cântatului, recitând şi poezii dedicate apropiatei sărbători pascale.

De asemenea, ei au fost oaspeţii Festivalului de poezie „Mihai Eminescu", desfăşurat în comuna Albeşti, unde doi dintre ei, înscrişi în concurs la secţiunea recitare, au obţinut Diplome de Excelenţă.

Cu siguranţă, o astfel de vizităva lăsa amintiri de neşters în sufletul acestor copii, dornici să mai repete experienţa.

Lasă un comentariu