Noi condiţii pentru străinii care doresc să cumpere terenuri agricole în România!

Distribuie pe:

Pe site-ul Senatului, se află în dezbatere publicăun proiect iniţiat de 23 de parlamentari PNL şi de doi independenţi, prin care se propune modificarea Legii nr. 17 din 7 martie 2014 privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, cu referire directă la impunerea unor condiţii cetăţenilor străini care intenţioneazăsă achiziţioneze astfel de terenuri pe teritoriul României.

Astfel, s-ar reglementa dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan de către cetăţenii străini, precum şi de către persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ, în baza unui set de criterii, în condiţii de reciprocitate.

Minimum de obligaţii pe care ar trebui să-l îndeplinească noii proprietari sunt: să folosească terenul pentru practicarea culturilor agricole în maximum 6 luni de la încheierea tranzacţiei; să păstreze destinaţia terenului; să nu aibă datorii la fisc în nicio ţară, inclusiv România; să nu deruleze activităţi economico-financiare prin sistemul de companii de tip off-shore; să aibă angajaţi cetăţeni români în proporţie de minimum 60% la nivel de management şi de 90% la nivel de forţă de muncă; ponderea capitalului românesc în această asociere să fie de minimum 30%.

„Prin prezentul proiect de lege, propunem introducerea unui filtru pentru achiziţia de terenuri agricole în România, reprezentat de o serie de condiţii care trebuie îndeplinite de cumpărător. Fără a împiedica dreptul unui cetăţean european de a cumpăra suprafeţe agricole, criteriile impuse ar garanta protejarea mediului, egalitatea de şanse între agricultorii autohtoni şi cei europeni, precum şi respectarea obliga-ţiilor fiscale către statul român. Aderarea la Uniunea Europeană a presupus şi liberalizarea vânzării terenurilor agricole, lucru care a produs şi efecte adverse nedorite de legiuitor, pierzându-se din vedere protejarea fermierului român", susţin iniţiatorii.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Lasă un comentariu