Dascăli mureşeni - IOSIF VALEA

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 22 aprilie 1951, în frumoasa comună Sălcud, în prezent sat aparţinător de oraşul Iernut, judeţul Mureş, fiind al patrulea, din cei opt copii ai soţilor Ioan şi Aurelia Valea, gospodari destoinici, de o cinste şi moralitate deosebite. Tatăl - veteran de război, după colectivizare a lucrat ca muncitor în construcţii, iar mama a crescut cu grijă, în spirit de cinste şi omenie, opt copii şi, în acelaşi timp, lucra şi la C.A.P.

Şcoala primară şi gimnazială le-a urmat-o în localitatea natală, iar după terminarea unei şcoli profesionale, cu profil mecanic, în anul 1970 s-a angajat la Întreprinderea de Utilaje pentru Industria Uşoară (IUIU), devenită Intreprinderea de Maşini Textile (IMATEX) din Târgu-Mureş, ca lăcătuş mecanic, la secţia de montaj.

În această perioadă, a urmat cursurile liceale, la seral, întrerupte de efectuarea stagiului militar obligatoriu, absolvite în anul 1978, la Liceul ,,Al. Papiu Ilarian", profil matematică-fizică. În anul 1979, prin examen, a fost admis la Şcoala tehnică de maiştri, cu profil mecanic, pe care a absolvit-o în anul 1981, la Liceul nr. 4 din Târgu-Mureş.

În toamna anului 1981 a fost promovat, prin concurs, pe funcţia de tehnician proiectant şi respectiv proiectant principal, la compartimentul de cercetare-proiectare tehnologicăşi autoutilări, unde a lucrat până în anul 1994. În acelaşi timp, s-a ocupat şi cu obţinerea de avize tehnice pentru importul de maşini, unelte performante, necesare în procesul de producţie al întreprinderii. În anul 1993, şi-a deschis un magazin care, din lipsă de fonduri şi inflaţie monetară mare, nu a rezistat decât câţiva ani.

În septembrie 1994, a obţinut un post în învăţământ, ca suplinitor, pe funcţia de maistru instructor practică atelier, la Şcoala Profesională de Transporturi Auto, în prezent Liceul Tehnologic ,,Aurel Persu" din Târgu-Mureş, unde activeazăşi în prezent, ca inginer profesor grad didactic I, în cadrul catedrei de discipline tehnice mecanice şi instruire practică.

Este absolvent al Universităţii de stat „Transilvania" din Braşov, Facultatea de inginerie mecanică, specializarea Autovehicule Rutiere. De la început a îmbrăţişat această meserie de dascăl şi, chiar dacă la acea vreme a avut oferte de muncă, a decis să rămână în sistemul de învăţământ. În urma unor examene grele, precedate de multe inspecţii şcolare, în anul 1996, a obţinut definitivatul în învăţământ, iar în anul următor a promovat examenul de titularizare pe post. În anul 1999, a obţinut gradul didactic II, iar în anul 2002 a obţinut gradul didactic I, toate examenele promovându-le cu medii de zece. În anul 1997, a urmat un curs special de legislaţie rutierăşi a obţinut atestatul de instructor conducere auto pentru categoria B.

Pe linia perfecţionării profesionale, a urmat un curs de pregătire psiho-pedagogică, curs pentru operare pe calculator; curs de consiliere - orientare, pentru diriginţi; curs pentru utilizarea aplicaţiei de software educaţional AeL; curs pentru instruirea diferenţiată a elevilor etc.

Este autorul a două lucrări de specialitate: Curs de Mecanică Auto - injecţia de benzinăşi Glosar - termeni explicativi în domeniul auto. Este participant la redactarea Anuarelor şcolare, ultimul actualizat în 2015, la împlinirea a 50 de ani de existenţă a Liceului Tehnologic ,,Aurel Persu," şi a 125 de ani de la naşterea marelui inventator, inginer şi profesor Aurel Persu. Cu această ocazie i-a fost acordată o Diplomă Aniversară, pentru merite deosebite la dezvoltarea învăţământului mureşean şi pentru pregătirea specialiştilor în domeniul auto.

A pregătit şi participat cu elevii şcolii la diferite concursuri, locale şi naţionale, la olimpiade şcolare pe meserii, unde a obţinut permanent locuri fruntaşe. Cu mare bucurie, constată că mulţi din foştii elevi şi-au continuat studiile, prin şcoli postliceale şi de maiştri, în aceeaşi unitate şcolară, dar şi studiile universitare.

În întreaga carieră didacticăa obţinut calificativul, foarte bine, iar pentru rezultatele şcolare a fost recompensat cu salariu şi gradaţie de merit.

Locuieşte în Târgu-Mureş, este căsătorit, soţia este absolventă a unei facultăţi cu profil tehnic şi a lucrat în industrie, iar după 1989 în învăţământ. Au împreună două fete deosebite. Cea mare a studiat Medicina şi o practică cu plăcere. Este căsătorităşi are doi băieţi minunaţi, iar cea mică are studii aprofundate în Drept şi Administraţie Publică.

 

Lasă un comentariu