Dismas şi Gestas

Distribuie pe:

Despre felul petrecerii în Egipt a Familiei Sfinte nu sunt informaţii care să fi ajuns până la noi. Golul acesta este umplut de Evangheliile apocrife, din care foarte puţine informaţii sunt plauzibile, cu atât mai mult cu cât ele nu au fost asumate de către Părinţii Bisericii. Multe astfel de povestiri relatează minuni pe care Mântuitorul le-a făcut în copilăria Sa. Sfinţii Părinţi, cum este Ioan Gură de Aur, spun că singura minune pe care Domnul a făcut-o înainte de începerea activităţii sale publice a fost cea de la vârsta de 12 ani, din Templu, pe care o relatează Sfântul Evanghelist Luca.

Există însă o foarte frumoasă povestire care se găseşte în Sinaxarul egiptean. Acolo, ni se spune că Familia Sfântă, când a fost să treacă printr-un loc plin de tâlhari, a hotărât să o facă noaptea, pentru a nu fi văzuţi. În drum însă au văzut doi tâlhari ce păreau cuprinşi de somn. Numele lor era Dismas şi Gestas. „Dismas s-a trezit atunci din somn şi, văzându-i pe călători, s-a apropiat de Maica Domnului, ca să afle ce ţinea la piept. Văzând Pruncul, s-a minunat de frumuseţea Lui şi a zis:

- Dacă Dumnezeu ar lua trup omenesc, nu ar fi mai frumos decât acest Prunc!

Apoi, Dismas întorcându-se către Gestas, care se trezise şi se apropiase şi el, i-a zis:

- Rogu-te, să-i lăsăm pe aceşti oameni să treacă în pace!

Să nu-i trezim pe tovarăşii noştri, ca nu cumva să-i vadă pe aceştia!

Dar Gestas s-a împotrivit. Dismas i-a zis iarăşi:

- Îţi voi da patruzeci de drahme şi, ca arvună, ia acum brâul meu!

Şi Dismas i-a întins brâul, chiar pe când îi vorbea. Atunci, Născătoarea de Dumnezeu i-a spus lui Dismas, plină de recunoştinţă pentru bunătatea ce le-o arăta:

- Fiul meu îţi va răsplăti pentru că L-ai cruţat astăzi. Domnul Dumnezeu te va primi la dreapta Lui şi îţi va ierta păcatele.

Şi, într-adevăr, după treizeci de ani de la această întâmplare, pe când Fiul lui Dumnezeu era pe Cruce, chiar aceşti doi tâlhari au fost răstigniţi alături de Hristos, Dismas la dreapta, iar Gestas la stânga Crucii Lui. Fiind răstignit, Dismas s-a căit pentru viaţa păcătoasă pe care a dus-o şi l-a mustrat pe Gestas pentru ocările ce le aducea acela Domnului:

- Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă? Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; acesta însă nu a făcut niciun rău.

Şi, după cum ştim, Dismas a fost în chiar acea zi împreună cu Hristos în rai. Căci zicând: «Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni întru Împărăţia Ta», a primit răspuns de la Domnul: «Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai»" (cf. Luca, cap 23).

Lasă un comentariu