DEPRESIA CRONICĂ, RISC CRESCUT DE DEMENŢĂ

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Havard Medical School, citaţi de descopera.ro, susţin că persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie ce se agravează progresiv se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demenţă.

„În cadrul acestui studiu, am analizat datele adunate de la 3.325 de persoane cu vârsta de cel puţin 55 de ani, pe o perioadă de 11 ani (1993 - 2004) şi apoi le-am monitorizat timp de 10 ani.

La începutul studiului, toţi subiecţii prezentau simptome depresive, însă niciunul de demenţă. La sfârşitul perioadei, 434 de persoane erau atinse de demenţă, dintre care 348 de cazuri de Alzheimer. Am constatat că doar oamenii ale căror simptome de depresie se agravează în timp se confruntă cu un risc ridicat de îmbolnăvire de demenţă de origine vasculară sau de Alzheimer.

Însă, trebuie precizat că acest studiu nu a ţinut cont de variabile precum izolarea socială sau lipsa de activitate fizică care sunt factori ai depresiei", explică specialiştii americani.

Evenimente ce contribuie la declanşarea şi menţinerea depresiei pot fi moartea cuiva apropriat, necesitatea mutării din propria locuinţă (la copii, rude sau cămine de bătrâni), efectele secundare ale medicamentelor ce sunt luate pentru alte afecţiuni, problemele financiare, divorţul sau bolile cronice.

Semnele depresiei la vârsta a treia sunt sentimentele de neajutorare, lipsa de speranţă, inutilitatea, oboseala accentuată şi lipsa de energie, iritabilitatea şi pesimismul, pierderea interesului pentru activităţile uzuale, dificultăţi de concentrare sau memorare, stări de confuzie, tulburări de somn, pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, mâncatul excesiv.

În cazul observării unor astfel de manifestări la cei apropiaţi, este necesar să se discute cu medicul specialist neurolog sau psihiatru pentru diagnosticarea corectă a bolii şi începerea unui tratament eficient, astfel încât depresia să nu se transforme în maladii neurodegenerative, atrag atenţia cercetătorii. 

Lasă un comentariu