SLAVA ÎNVIERII - Acorduri reghinene

Distribuie pe:

Tot ce ne aparţine mai deplin şi este crescut mai viu în sat se află - scria Ernest Bernea în „Civilizaţia română sătească". Reflecţia a devenit generic la manifestările organizate de Muzeul Etnografic „Anton Badea" din Reghin dedicate Sărbătorii Învierii. A fost repovestit satul cu valorile sale creştine, de civilizaţie şi spiritualitate de neînvins, făcându-ne să ne redescoperim adâncul fiinţei noastre, cum spunea dr. Roxana Man, director al Muzeului Etnografic reghinean, moderatorul manifestărilor. Satul mureşean a fost prezentat nu prin exponate de muzeu, ci prin tezaurele sale vii, meşterii şi rapsozii populari. Au interpretat cântece religioase, creând o stare de evlavie şi emoţie puternică, Ansamblul Dedreţeana îndrumat de Viorica Sfârâiac, Grupul folcloric Dăscăliţele condus de prof. Livia Andone, Maria Bucin Crişan din Sânmihaiul de Pădure, Mărioara Popovici şi tinerele Alexia Aştelian şi Daiana Suceava, care au uimit publicul prin vocile lor de aur. Au citit poezie religioaă Elena şi Cătălin Cioba. Meşteri suceveni au demonstrat în faţa unui cald şi numeros public arta încondeierii ouălor, invitându-i pe copii să preia meşteşugul şi mesajul încondeierii. Petronela Iavinovâschi a prezentat vechimea şi semnificaţiile acestei arte, etalând o bogată colecţie de ouă încondeiate.

În cadrul manifestărilor de la Muzeul Etnografic din Reghin s-a lansat cartea Lunca - Mărturiile Înveşnicirii, o monografie etnografică şi folclorică a cercetătoarei Livia Rusu dedicate satului natal Lunca din jud. Mureş. Cartea a apărut la Editura Cezara Codruţa Marica din Tg.-Mureş în seria de carte Via lucis îngrijită de prof. dr. Valentin Marica. Prezentând cartea, dr. Dorel Marc, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean Mureş, numeşte demersul autoarei jertfă şi răscumpărare, „bătălia" pentru valori, Livia Rusu având avantajul că a lucrat ca etnograf în Muzeul reghinean, bazându-se pe argumentaţia pe care o aduc obiectul etnografic şi colecţia etnografică. În aprecierea dr. Dorel Marca, a patra carte semnată de Livia Rusu, Mărturiile înveşnicirii, e scrisă cu spirit profesionist, într-un stil captivant, fiind evidente şi atitudinea cercetătorului şi afectivitatea celui care se întoarce în sat cu povestea satului retrăită şi înţeleasă ca înveşnicire. Ca editor, pornind de la proverbul: poţi părăsi satului, dar nu te lăsa părăsit de sat, dr.Valentin Marica a detaliat pe ideea întemeierii fiinţei, prin valorile satului, în ordine spirituală, echilibru şi armonie, legând conţinutul monografiei Liviei Rusu de opiniile exprimate de Liviu Rebreanu şi Lucian Blaga despre destinul românesc emanat din veşnicia pe care o întruchipează satul. La rândul ei, autoarea numeşte monografia dedicată satului Lunca o datorie împlinită, o mărturie a dragostei pe care o poartă părinţilor, familiei, sătenilor, tradiţiilor rurale, rădăcinilor de spiritualitate curată care ne definesc identitatea naţională. Livia Rusu i-a îndemnat pe tineri să ducă mai departe mesajul de cultură, civilizaţie şi spiritualitate pe care l-a zidit în timp satul românesc, mesajul de viaţă demnă al satului, modelul uman pe care satul îl poate oferi zilei de acum.

Manifestările de la Muzeul Etnografic din Reghin au reuşit pe deplin să exprime încărcătura de idei şi sentimente pe care o are Sărbătoarea de Paşti, cu toată slava Luminii din Lumină.

Lasă un comentariu