SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII

Distribuie pe:

După citirea celor douăsprezece Evanghelii ale calvarului morţii Mântuitorului lumii din joia mare, creştinii ortodocşi şi greco-catolici s-au aflat în vinerea mare, zi în care şi-au amintit de moartea lui Iisus Hristos pe cruce şi aşezarea lui în mormânt.

În sâmbăta mare, credincioşii s-au pregătit pentru sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, iar în această zi nici clopotele nu se trag la biserici.

La fel ca toţi credincioşii şi cei care aparţin de parohia Ortodoxă Română şi de biserica cu hramul „Sfântul Nicolae" (Biserica de piatră) din Târgu-Mureş, preot paroh, Valentin Berbecar, s-au adunat şi au fost părtaşii momentului creştinesc. La îndemnul preotului, Valentin Berbecar, „Veniţi, de luaţi lumină!", simţind momentul de înaltă trăire sufletească, şi cu lumânările aprinse, în frunte cu praporii, a fost înconjurat sfântul lăcaş de rugăciune de trei ori înălţând cântece adecvate momentului, iar apoi, intrând în biserică, au asistat la slujba dedicată momentului.

În încheierea slujbei, preotul paroh, Valentin Berbecar, spunea: „Această Sfântă Liturghie a Învierii cu sfânta Liturghie a Paştilor nu face altceva decât să sublinieze de-a lungul trecerii noastre dintre viaţă şi finalul pământenesc."

Apoi a mai anunţat că în acest an paştile au fost oferite cu generozitate de către familia Narcisa, Teodora şi Teodor Ţogorean, „prietenii noştri şi cântăreţii noştri", a încheiat preotul paroh. În încheiere a dorit tuturor urarea de „Hristos a Înviat", iar cel prezenţi au răspuns cu „Adevărat că a Înviat".

Mai menţionăm că răspunsul Sfintei Liturghii a fost dat de corul de femei al bisericii condus de „tânăra" farmacistă Monica Lacatiş, iar pregătirea sfântului lăcaş de rugăciune pentru acest eveniment se datorează inimoşilor enoriaşi Traian Muntean, Aurica Făgăraş, Ion Sabău şl Eugen Man.

Cu intonarea imnului triumfal „Hristos a înviat din morţi,/ Cu moartea pe moarte călcând,/ Iar celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le", s-a încheiat sărbătoarea sfântă a Învierii.

Lasă un comentariu