BUCURII PASCALE, LA LUDUŞ

Distribuie pe:

În oraşul Luduş vieţuiesc întru Hristos aproximativ 13.000 de români, vechi creştini, grupaţi în patru parohii ortodoxe şi una greco-catolică, fiecare cu biserică proprie. Sfinţii părinţi au mulţumirea că lăcaşurile de cult în care oficiează Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie sunt neîncăpătoare în fiecare duminică şi la marile sărbători de peste an. În noaptea Sfintelor Paşti mulţimi de enoriaşi se adună în curţile bisericilor şi pe străzile din preajmă, să se împărtaşească de bucuria Învierii din morţi a Fiului lui Dumnezeu, să ia Lumină din Lumina noului Ierusalim, să cânte, împreună cu preoţii, cântăreţii şi corul bisericii, Imnul „Hristos a Înviat din morţi!", să preia şi să folosească până la Rusalii salutul creştin „Hristos a Înviat!" şi răspunsul „Adevărat a Înviat!", să primească paharul cu trupul frânt şi cu sângele vieţii veşnice al lui Hristos (paştile, în limbaj popular), ca hrană spirituală pentru ei, pentru întreaga familie, pentru enoriaşii bolnavi, neputincioşi şi singuri.

În acest an, lumina coborâtă din Cer în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a ajuns, cu avionul, până la Cluj-Napoca, iar de acolo în fiecare parohie din Luduş, prin bunăvoinţa parlamentarului luduşan Florin Urcan. Familii cu dare de mână şi cu suflet larg au adus la biserici, pentru sfinţire şi distribuire, peste 14.000 de pahare cu paşti, în ideea că acum vin acasă români plecaţi la muncă în străinătate, luduşeni aflaţi la studii sau stabiliţi în alte localităţi din România, precum şi din prevederea că vin să ia paşti şi creştini de alte confesiuni. La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae" din Parohia Ortodoxă Luduş I, paştile au fost dăruite de familia Szilagy Zoltan şi Felicia. La Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", din Parohia ortodoxă Luduş II, paştile au fost dăruite de familia Ioan şi Nadia Ghic. La Biserica cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare", din Parohia ortodoxă Luduş III, paştile au fost oferite de Iosif şi Rodica Mocanu, familie unanim apreciată în comunitatea luduşeană pentru generoasele fapte caritabile făcute de-a lungul anilor şi familia Leonid şi Mălina Frandeş. La Biserica ortodoxă cu hramul „ Sfântul Ioan Gură de Aur", din cartierul Gheja, paştile au fost oferite de familia Ioan şi Olga Crăciun. Domnul primar Cristian Moldovan, împreună cu distinsa sa soţie Alexandrina, au dăruit paştile pentru enoriaşii Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Petru".

După oficierea Liturghiei din Sfânta şi Marea Duminică a Paştelui, 1 mai 2016, la Biserica din Parohia ortodoxă Luduş III, dreptmăritorii creştini au fost invitaţi de părintele stavrofor Ilie Dăian să cumpere icoane şi obiecte decorative confecţionate de elevii claselor a III-a A, a VI-a A şi a VI-a B, de la Şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu", sub îndrumarea doamnei profesoare de religie Marioara Dăian şi a doamnei învăţătoare Daniela Boca. Banii astfel obţinuţi urmează să fie folosiţi în scopuri caritabile. În imagine, avem familia Rodica şi Iosif Mocanu şi alţi enoriaşi dintre cei care au răspuns invitaţiei făcute de părintele paroh.

La câteva zeci de metri depărtare de Biserica păstorită de părintele Ilie Dăian, am avut parte de o frumoasă surpriză. În curtea locuinţei lor, la umbra unei bolte cu viţă-de-vie, soţii Vereş, Ladislau (Laci), de etnie maghiară şi Cristina, româncă ortodoxă, celebrau la o masă festivă, cu ouă roşii, cozonac, vin şi alimente specifice, Paştele ortodox, împreună cu fiicele lor Ecaterina şi Blanka, cu prietenii fetelor, Tibi şi Edwin, cu bunicii Ibolya şi Marton. În urmă cu cinci săptămâni, în aceeaşi formaţie au celebrat Paştele catolic.

De două mii de ani, Hristos ne învaţă: „Bucuraţi-vă!"

Lasă un comentariu