ICOANĂ PE STICLĂ, LA „BISERICA TUTUROR SFINŢILOR" LUDUŞ

Distribuie pe:

„Biserica Tuturor Sfinţilor", din Luduş, a fost ctitorită cu peste 15 ani în urmă de un tânăr preot cu har şi cu multă dăruire, Eugen Părău, care s-a dus la Domnul de timpuriu, fără a-şi vedea visul împlinit, însă i-a urmat preotul Ilie Deian care, în acest răstimp, a realizat cu mult efort acest lăcaş măreţ şi impresionant, în care se oficiază de un an.

Pe cele două laturi, se află amenajată, pe două mese prelungi, o expoziţie de icoane pe sticlă şi alte obiecte specifice. La sfârşitul slujbei, am stat de vorbă cu doamna preoteasă Mărioara Deian care, la orice sărbătoare, îşi etalează minunata voce de soprană prin cântarea pricesnelor. Mi-a mărturisit că a început un proiect special dedicat anului omagial al educaţiei religioase pentru elevi, în colaborare cu doamna profesoară Boca Daniela. Proiectul se referă la crearea unor obiecte specifice sărbătorilor pascale, ce cuprind, în special, icoane pe sticlă, încondeierea de ouă în tehnica nouă quilling (acestea fiind îmbrăcate într-un înveliş protector şi pictate cu scene religioase). La proiect, a participat un mare număr de elevi din Şcoala Generală din Luduş, cu participarea claselor VI A, B şi III B, acţiunea începând cu 3 luni în urmă. Fondurile pentru realizarea proiectului au provenit de la părinţi şi parohie.

Obiectele expuse în biserică, încă din noaptea Învierii, au fost valorificate, iar fondurile obţinute au fost donate de către elevi pentru pictarea unei anume scene religioase. Efortul elevilor poate fi un exemplu de luat în seamă de toată lumea din jur, iar modestia acestora a ieşit în evidenţă prin refuzul lor de a fi nominalizaţi printre ctitorii bisericii.

Expoziţia a avut un mare succes printre enoriaşi, în prima zi de Paşti valorificându-se o mare parte din obiectele expuse, iar a doua zi mesele fiind golite de obiectele expuse, spre bucuria şi satisfacţia creatorilor. Părintele Ilie Deian a avut o mare mulţumire sufletească după mulţi ani de muncă în folosul bisericii şi a parohiei, acest eveniment fiind o încununare şi o răsplată a efortului său.

Doamna preoteasă Deian menţionează că educaţia religioasă a tineretului şcolar trebuie făcută cu multă înţelepciune, fără a-i obliga, ci implicându-i direct în acţiuni specifice, care să formeze educaţia lor moral-religioasă. Astfel îi poate face utili comunităţii ecleziale prin stimularea virtuţilor esenţiale (bunătate, milostenie, putere de jertfă, dragoste) pentru necesitatea schimbării mentalităţii omului secularizat. Încheie cu mulţumirea către Dumnezeu pentru ajutorul nesperat şi tuturor celor care s-au implicat în acest proiect.

Felicitări acestor iniţiatori în demersul lor spre binele tuturor beneficiarilor spirituali!

 

Lasă un comentariu