9 Mai - triplă semnificaţie

Distribuie pe:

Ziua Independenţei de Stat a României

La 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. Declaraţia de Independenţă a fost citită de de Mihail Kogălniceanu: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!" - a exclamat, în discursul său, politicianul român.

Sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial

În data de 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, considerat a fi cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.

Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, este serbată Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie (făcută la 9 mai 1950) a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele două state. „Europa nu poate fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze, în primul rând, o solidaritate de facto", se arată, printre altele, în declaraţie, cunoscută drept „documentul Schuman".

Lasă un comentariu