FIII SATULUI VĂLENI 2016

Distribuie pe:

Astăzi, Lumina Învierii s-a împletit cu lumina cunoaşterii. Astăzi, l-am omagiat pe cel care a fost farul călăuzitor în satul nostru, în vremurile de restrişte de după război, când procesul de învăţământ era puternic îngreunat, pe dascălul Vasile Florea, „Domnu' Trandafir" al Văleniului.

Ziua de 2 mai 2016 va rămâne în memoria colectivă a satului nostru ca o zi cu totul şi cu totul deosebită. Ca martor al acestui eveniment, pot da mărturie despre bucuria de pe chipurile celor care au revenit în satul natal, precum şi a oaspeţilor care au trecut prin meleagurile noastre. Ceea ce a provocat acest zâmbet colectiv a fost organizarea manifestărilor cultural-artistice sub titulatura „Fiii Satului Văleni 2016".

Fiii Văleniului, risipiţi prin ţară, s-au adunat în această zi, spre a cinsti memoria dascălului Vasile Florea, cel care a făcut dintr-o casă ţărănească simplă un templu închinat cunoaşterii. Pecetea dăscăliei sale s-a întipărit nu doar în sufletele şi minţile bătrânilor satului, cărora le-a fost învăţător timp de 44 de ani, ci şi în copiii şi nepoţii acestora. Se ştie că orice carieră dă roade din vocaţie şi consecvenţă. Figură impresionantă, dascălul Vasile Florea a fost cel în faţa căruia tot omul îşi scotea pălăria şi nimeni nu îndrăznea să-i spună pe nume.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea bustului care îl reprezintă, urmată de slujba parastasului în cadrul căreia s-au pomenit învăţătorii şi profesorii trecuţi la Domnul, care au activat în Şcoala din Văleni, precum şi eroii satului. D-na director a Şcolii Gimnaziale Pogăceaua, Ancuţa Dogar, a deschis şirul alocuţiunilor, descriind în cuvinte frumoase personalitatea învăţătorului Vasile Florea, precum şi fragmente de istorie despre actuala şcoală din Văleni. De asemenea, pe dl Virgiliu Florea l-am admirat în postura de a dezveli personalitatea învăţătorului în calitate de fiu. Au vorbit oameni de cultură, precum dl Nicolae Băciuţ, care în cuvinte sensibile ne-a reliefat importanţa dascălului şi a valorilor spirituale ale satului transilvan, precum şi dl Nelu Mărginean - gazdă empatică, binevoitoare şi primitoare. Profesori mai în vârstă au răspuns invitaţiei de a depăna amintiri dăscăleşti în legătură cu vechea şcoală din Văleni, care acum e îmbrăcată într-o haină atât de nouă. Prin străduinţa doamnelor învăţătoare, pereţii proaspăt zugrăviţi ai şcolii au fost plini de amintiri - poze cu oameni, dascăli şi elevi din diferite generaţii care i-au încântat pe oaspeţii noştri. Încântarea vizitatorilor însă a fost camera de protocol amenajată în stil rustic, prin care toată lumea s-a perindat. Au fost acordate diplome de apreciere şi recunoştinţă dascălilor mai vechi şi mai noi şi au fost premiate familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Dar şi actualii elevi ai şcolii din Văleni şi-au adus aportul lor, pregătind, îndrumaţi de doamnele învăţătoare, şi dânsele, fiice ale satului, un program special pentru oaspeţi, constând în poezii închinate satului, părinţilor şi dascălilor, împreună cu un buchet de cântece cu miros de altădată, cântece care îi erau dragi chiar dascălului nostru Vasile Florea.

Şi pentru ca bucuria să nu se risipească atât de repede, programul cultural a continuat cu un program artistic, cu îndrăgiţi interpreţi de muzică populară şi concurs de ciocnit ouă roşii, care s-a încheiat cu premii drăguţe.

S-au întâlnit pe scenă tânărul Ansamblu de dansuri populare al comunei Pogăceaua „Flori de pe Câmpie" şi Grupul de dansatori profesionişti de la Ansamblul „Mureşul". Cel care însă nu ne-a lăsat să plecăm acasă numai după sfârşitul programului a fost cunoscutul moderator Mihai Naşca.

Dar toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla fără implicarea tuturor membrilor grupului de iniţiativă „Înv. Vasile Florea", precum şi a Primăriei Pogăceaua care şi-a adus un aport însemnat la înfrumuseţarea şcolii şi a Căminului Cultural. Însă ţinem să mulţumim în mod special familiilor Mureşan şi Oprea, pentru onoarea care au adus-o micului nostru sat Văleni, de a găzdui un eveniment cultural atât de complex, un eveniment de suflet. Reuşita acestuia a fost pe măsura străduinţei unor oameni de calitate cu care satul nostru se mândreşte.

Lasă un comentariu