În scandalul dezinfectanţilor, Spitalul de Urgenţă nu are nimic de ascuns!

Distribuie pe:

Vineri, 6 mai, Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General, a făcut publică lista unităţilor sanitare unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate pe baza dispoziţiei ministrului Sănătăţii. Ministerul de resort a mai informat că au fost luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma Hexi Pharma, iar pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi au fost luate măsurile administrative corespunzătoare pentru evitarea oricărui risc pentru pacienţi, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză.

Pe lista celor 50 de unităţi sanitare din ţară unde au fost depistate probe neconforme se află şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş: potrivit unui comunicat dat publicităţii de Biroul de presă al SCJU, „s-au luat probe de pe suprafeţe sanitare (pereţi, faianţă, noptiere, mese etc.), instrumente dezinfectate, tegument mână personal medico-sanitar, tegument mână pacienţi, soluţie concentrată. Au fost prelevate 36 de probe, care au fost prelucrate în Laboratorul central al spitalului. Din cele 36 de probe, la 3 s-a constatat floră saprofită (floră care există în mod normal pe tegumentele tuturor persoanelor sănătoase) peste limitele normale din punct de vedere al încărcăturii microbiologice. Probele neconforme au fost probe de pe tegumente mână personal medico-sanitar. Au fost luate toate măsurile pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor. Nu s-a identificat floră patogenă (germeni microbieni patogeni - ex: stafilococ auriu, E.coli etc.)".

„În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, auto-controale microbiologice se realizează lunar în secţiile cu risc (ATI, chirurgii etc.) şi bilunar în secţiile neonatologie, sterilizare centrală", se mai precizează în documentul citat.

Sâmbătă, 7 mai, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii economice au ridicat de la SCJU Târgu-Mureş probe şi înscrisuri privind achiziţionarea dezinfectanţilor de către unitatea sanitară.

Dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU, a declarat, potrivit AGERPRES, că descinderile au loc într-un dosar naţional privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificare sau substituire de alimente ori alte produse şi că SCJU Târgu-Mureş nu are nimic de ascuns, întrucât întreaga cantitate de dezinfectanţi, care provine de la două firme specializate, a fost achiziţionată prin licitaţie publică. Managerul SCJU a menţionat, potrivit aceleiaşi surse, că, în urmă cu o zi, dispusese retragerea de la folosire a celor şase tipuri de dezinfectanţi proveniţi de la Hexi Pharma, solicitând clinicilor din spital să folosească produsele achiziţionate e de la cel de-al doilea producător, care nu este implicat în scandal.

Lasă un comentariu