CRISTALIZAREA MIERII

Distribuie pe:

Prin caracteristicile lor naturale, toate sorturile de miere de flori din ţara noastră, cu excepţia celei de salcâm, cristalizează în timp scurt de la extracţia din faguri (1-3 luni).

Cristalizarea mierii de flori este un proces natural şi el se datorează faptului că cele mai multe sorturi de miere sunt soluţii suprasaturate de zaharuri (la temperatura medie de 20°C). Principalul factor, însă, îl constituie proporţia celor două zaharuri majoritare, respectiv raportul între fructoză (zahăr greu cristalizabil în soluţii concentrate) şi glucoză (zahăr uşor cristalizabil).

Aspectul opalescent reprezintă de obicei primul stadiu al cristalizării. Deşi consistenţa este fluidă iar microcristalele nu se observă decât la microscop, mierea în această stare va cristaliza vizibil în timp scurt.

Cristalizarea parţială se întâlneşte frecvent şi ea se caracterizează prin separarea distinctă a fazelor lichid-solid. Faza lichidă ocupă stratul superior iar faza solidă este alcătuită din cristale relativ mari, grosiere, rugoase.

Cristalizarea totală cuprinde întreaga masă de miere, care apare sub formă de bloc compact.

Sortimentele de miere cu o cristalizare rapidă sunt în principal mierea de răpită şi de floarea soarelui.

MIEREA DE RAPIŢĂ este prima miere produsă într-un an apicol, are o culoare galbenă, alburie, un conţinut mare de glucoză şi, ca urmare, este mai puţin dulce. Cristalizarea ei se produce în câteva zile după extragerea din faguri.

MIEREA DE FLOAREA SOARELUI se caracterizează, de asemenea, printr-un conţinut mare de glucoză, culoarea ei fiind galben aurie, culoare datorată şi conţinutului abundent de granule de polen. Asemănător mierii de răpiţă şi mierea de floarea soarelui cristalizează rapid după extracţie.

Cristalizarea mierii este un proces natural, deci în mod corect aceasta n-ar trebui socotită ca un defect, din contră, o garanţie a autenticităţii şi calităţii ei. Cu toate acestea mulţi amatori preferă mierea în stare fluidă şi manifestă rezerve pentru cumpărarea şi consumul celei cristalizate.

Lasă un comentariu