PELERINAJ ÎN ŢARA MARAMUREŞULUI

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, un grup de pelerini din Parohia „Sf. Ştefan" - Cristeşti, şi din împrejurimi, am pornit, în dimineaţa zilei de 5 mai 2016, în Joia Luminată, într-un pelerinaj în frumoasa Ţară a Maramureşului nostru.

Primul popas duhovnicesc al pelerinajului nostru îl facem la frumoasa Mănăstire de la Sânger (Chimitelnic - Mureş), unde am fost primiţi cu multă dragoste de maica stareţă Varvara. Aici, după ce dăm slavă lui Dumnezeu prin frumoasa şi înălţătoarea cântare „Hristos a înviat", urmăm drumul civilizaţiei, ajungând pe A3, îndreptându-ne spre Mănăstirea Floreşti (Cluj). Aici, într-un loc mirific al naturii, în mijloc de pădure, primim binecuvântarea părintelui Atanasie şi ne împărtăşim de câteva sfaturi duhovniceşti primite de la sfinţia sa, apoi maica stareţă Teodora ne oferă o agapă îmbelşugată cu produse specifice Săptămânii Luminate. Plecăm de la această frumoasă Mănăstire sub binecuvântarea Sf. Ioan Rusul, pe care îl luăm ocrotitorul nostru în acest pelerinaj.

De aici urmăm calea Oradiei, oprindu-ne la Mănăstirea Ciucea, construită pe domeniul poetului Octavian Goga. Trecerea spre partea de nord-vest a ţării am facut-o prin frumosul pas din Munţii Piatra Craiului.

Odată ajunşi la Oradea, am oprit prima dată la Mănăstirea „Buna Vestire", ctitorie a vrednicului de pomenire episcop Vasile Coman, unde stareţă este chiar o nepoată a episcopului amintit, maica Pavelida, sora maicii stareţe de la Mănăstirea „Sf. Cruce", mănăstire la care am poposit mai târziu (stareţă aici este maica Mina). Cele două mănăstiri sunt într-adevăr două oaze de linişte şi frumuseţe în vâltoarea oraşului.

Ultimul popas al zilei a fost în centrul Oradiei la Biserica cu lună, unde, după slujba Vecerniei, părintele Popoviciu ne-a predat o oră de istorie românească. Obosiţi de drumul primei zilei, dar cu sufletele încărcate de harul primit, am poposit pentru cazare la Hotelul Lan din Oradea.

În zorii celei de a doua zi, în Vinerea Luminată, zi de praznic - Izvorul Tămăduirii -, luăm drumul Maramureşului cu gândul de a ajunge la Schitul Valea lui Mihai (Bihor), unde am participat la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, unde cei pregătiţi şi spovediţi de părintele Dometie, stareţul schitului, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Apoi am fost părtaşi cu toţii la Sfinţirea Mică a apei şi, nu în ultimul rând, la sfârşit, am participat cu toţii la agapa pregătită de părintele Dometie şi părintele Isaia, cei doi vieţuitori ai schitului, împreună cu câteva persoane cu suflet mare, cu multă dragoste, motiv pentru care le mulţumim şi îi vom purta în rugăciunile noastre.

Pornind de la acest schit, ajungem la Mănăstirea Scărişoara Nouă (Satu Mare), o altă perlă a Bisericii noastre. De aici, poposim apoi la interesanta Mănăstire Portăriţa, oprindu-ne între timp la o delicioasă porţie de căpşuni proaspete în localitatea Ciuperceni - Satu Mare.

Încheiem ziua cu o binemeritată şi mult aşteptată cină, ajungând apoi la cazarea din localitatea Săpânţa, la cele două pensiuni „Adriana" şi „Cris Mona".

Ultima zi a pelerinajului nostru, Sâmbăta Luminată, am început-o la impunătoarea Mănăstire Săpânţa, cea mai înaltă biserică de lemn din Europa, 75 m, apoi ne-am delectat puţin în interesantul şi unicul Cimitir Vesel din Săpânţa. Ne reîntoarcem apoi la Pensiunea „Adriana", unde am fost aşteptaţi cu un mic dejun maramureşean (mămăliguţă cu brânză, slănină şi cârnaţi).

A urmat vizitarea a trei perle din bogăţia poporului nostru: Mănăstirile Bârsana, Rohia şi Nicula, locuri pentru care cuvintele sunt prea puţine.

Ajunşi fiecare la casele noastre, dăm slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului, şi tuturor sfinţilor, pentru purtarea de grijă şi harul primit la toate aceste minunate Mănăstiri ale ţării noastre.

Mulţumim tuturor pentru împreună călătoria noastră duhovnicească, dar şi şoferului Raţ Toma, pentru siguranţa transportului oferit, ca de fiecare dată.

Slavă Ţie, Doamne, pentru toate!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Lasă un comentariu