Viza pe atestatul de producător agricol, valabilă un an, nu doar un semestru!

Distribuie pe:

Legea nr. 87/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial nr. 345, din 5 mai 2016 şi intrată în vigoare în data de 8 mai, prevede că producătorii agricoli nu mai trebuie să se adreseze primarilor pentru vizarea semestrială a atestatului de producător, valabilitatea acestuia fiind de un an de la data emiterii.

Conform noilor reguli, atestatul se eliberează de către primari în maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării, fiind necesar avizul consultativ emis doar de una dintre structurile asociative profesionale (patronale sau sindicale) din agricultură. Până acum, atestatul se elibera cu avizul consultativ al tuturor structurilor asociative.

O altă noutate se referă la faptul că producătorii agricoli organizaţi ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale pot să ocupe spaţii de vânzare rezervate în exclusivitate pentru producătorii agricoli persoane fizice deţinătoare ale atestatului de producător şi carnetului de comercializare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, producătorii trebuie să vândă doar produse obţinute în propria fermă sau gospodărie şi să deţină un cod de înregistrare fiscală cu activitatea principală - cultivare sau producţie. În situaţia în care aceşti producători vând alte produse decât cele obţinute din propria fermă sau gospodărie, nu mai beneficiază de facilitate.

Producătorii agricoli îşi pot vinde produsele numai dacă au un atestat de producător şi un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, care se obţin, la cerere, de la primării, în urma unor verificări prealabile, iar persoanele care îşi vând propriile produse agricole fără a deţine cele două documente riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 15.000 şi 22.500 de lei. 

Lasă un comentariu