PERFECŢIONISMUL, SURSĂ DE BOLI GRAVE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea Brock, citaţi de descopera.ro, susţin că perfecţionismul - o boală psihologică care a apărut în ultimii ani şi care determină unele persoane să îşi fixeze standarde imposibil de atins - declanşează probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiace, sindromul colonului iritabil şi insomnie, ce apar ca o reacţie la stres a organismului.

„În urma studiului nostru, am constatat că perfecţionismul este un factor de risc pentru îmbolnăvire la fel de important ca obezitatea şi fumatul.

Societatea a promovat dintotdeauna perfecţionismul şi beneficiile sale pentru realizările profesionale şi academice, însă acesta constituie un factor de risc pentru numeroase boli, inclusiv infecţiile şi moartea prematură.

Estimăm că două din cinci persoane tinere şi adulte au tendinţe perfecţioniste. Din cauza reţelelor sociale, cum ar fi Facebook şi Twitter, un număr tot mai mare de persoane sunt îngrijorate că trebuie să fie sau să pară perfecte.

Deşi este firesc să îţi doreşti să fii perfecţionist într-un anumit domeniu al vieţii, cum ar fi profesia, când această dorinţă se transformă în nevoia obsesivă pentru slujba perfectă, copilul perfect, relaţia perfectă, contul din bancă perfect şi corpul perfect, ea cauzează un stres extrem şi afectează nu numai relaţiile cu cei din jur, ci, mai ales, sănătatea.

În urma studiului, am identificat trei tipuri de persoane perfecţioniste: perfecţioniştii orientaţi asupra propriei persoane, care se concentrează asupra propriilor standarde de perfecţiune; perfecţioniştii orientaţi către alte persoane, care au standarde ridicate pentru cei din jur; şi perfecţioniştii condiţionaţi din punct de vedere social, care cred că alte persoane, cum ar fi părinţii, şefii sau colegii, le impun standarde de perfecţiune. Cu toate acestea, perfecţioniştii pot schimba şi reduce efectele negative, învăţând să se accepte pe ei înşişi şi propriile greşeli, fără să se învinovăţească.

Îi sfătuim pe cei cu tendinţe perfecţioniste să coboare standardele şi să accepte eşecurile ocazionale ca pe un ingredient esenţial în drumul spre succes. Dacă perfecţioniştii simt că au nevoie de ajutor, fizic sau emoţional, trebuie să îl solicite fără jenă, în loc să sufere în tăcere. Limitele pe care fiecare şi le impune trebuie să fie realiste, nu imposibil de atins. Cei care suferă de perfecţionism nu conştientizează această problemă. Ei observă doar că nu pot obţine ceea ce îşi propun şi ajung să se îmbolnăvească grav sau chiar să moară, nu de puţine ori, prin sinucidere", susţin psihologii canadieni. 

Lasă un comentariu