Cererile unice de plată pot fi depuse de către fermieri până la 15 iunie!

Distribuie pe:

Depunerea cererilor unice de plată de către fermieri a fost prelungită cu o lună, respectiv de la 16 mai, la 15 iunie 2016. Prevederea este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern, în şedinţa de miercuri, 11 mai 2016, care modifică Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 249/2016, apărut în Monitorul Oficial nr. 148, din 26 februarie a.c.

Măsura aprobată recent de Executiv vine ca urmare a deciziilor luate de Comisia Europeană, potrivit cărora termenul de depunere pe care fermierii trebuie să-l respecte anul acesta este 15 iunie. Totodată, potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele care nu vor respecta termenul-limită vor putea depune cererile unice de plată şi după data de 15 iunie, în 25 de zile calendaristice, adică până pe 10 iulie. Totuşi, în acest caz, pentru fiecare zi de întârziere, autorităţile vor scădea 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul dacă ar fi depus documentele până pe 15 iunie.

Prin documentul aprobat de Guvern, lista potenţialilor beneficiari de plăţi va fi extinsă, întrucât pe lista beneficiarilor se vor regăsi şi universităţile, institutele, staţiunile didactice, fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare. În plus, în categoria potenţialilor beneficiari vor fi reincluse şi asociaţiile crescătorilor de animale.

Pe de altă parte, actul normativ aprobat de Guvern, vizează şi înfiinţarea funcţiei de ataşat agricol (funcţie publică ce va avea rolul să asigure reprezentarea României în ţări membre ale Uniunii Europene sau în ţări terţe, în domeniul politicii agricole comune şi promovării produselor agro-alimentare).

Funcţiile de ataşat agricol vor putea fi ocupate de funcţionari publici din cadrul MADR şi al instituţiilor subordonate acestuia, în urma concursului organizat în acest scop.

Lasă un comentariu