Azomureş alături de Valentin Mărginean, fermierul mureşean al anului 2015

Distribuie pe:

Unul dintre cei mai tineri dar şi mai importanţi agricultori din judeţul Mureş, Valentin Mărginean, Vali cum îi spun apropiaţii din Adămuş, a fost ales de către Ministerul Agriculturii drept Fermierul Anului 2015 în judeţul Mureş. Pentru a marca acest moment, partenerul de încredere al fermierilor mureşeni, compania Azomureş a organizat un eveniment festiv la care au participat specialişti din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, decanul Roxana Vidican, prof. dr. Mihai Rusu, prof. dr. Ovidiu Ranta şi patru studenţi eminenţi ai USAMV, fermieri din judeţ şi zonele limitrofe, reprezentanţi ai unor companii de utilaje agricole şi de distribuţie a produselor chimice utilizate în agricultură. „Marcăm faptul că Valentin Mărginean a fost declarat de Ministerul Agriculturii fermierul anului 2015. V-am invitat astăzi aici tocmai pentru a afla de ce Vali este fermierul anului, pentru a învăţa din experienţa lui şi din secretele avute", a declarat Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureş.

De veghe în lanul de rapiţă şi grâu

Prima oprire a fost în satul Dâmbău, lângă municipiul Târnăveni, la marginea unei culturi de rapiţă şi una de grâu a fermierului anului 2015, unde invitaţii au putut afla unele dintre secretele succesului lui Vali Mărginean. Specialiştii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au explicat fermierilor prezenţi modul în care trebuie utilizat îngrăşământul, ierbicidele, pesticidele dar şi rolul tehnologiei moderne în obţinerea unor producţii cât mai bune. „Mă bucur că v-aţi făcut timp să vizitaţi cu noi cultura de rapiţă de lângă Târnăveni. Cultura premergătoare a fost grâu, ca lucrări a fost o dezmiriştire cu grapă uşoară, după care s-a folosit Tigerul, după care pentru pregătirea semănatului s-au folosit şi 220 kg de complexe ale Azomureş. Apoi au urmat tratamentele ca atare şi fertilizările de primăvară. Vă invit în câmp să vedem ce am făcut bine şi ce am greşit", a explicat fermierul Vali Mărginean. Unul dintre profesorii USAMV Cluj-Napoca a explicat mai apoi beneficiile măsurilor luate de agricultorul mureşean pentru cultura de rapiţă şi grâu, modul în care se pot obţine producţii cât mai bune prin aplicarea corectă a fertilizatorilor şi altor produse industriale.

Utilaje de milioane

O altă prezentare a fost făcută la baza din Târnăveni unde Mărginean îşi ţine o parte din utilajele performante folosite pentru lucrarea celor aproximativ 1.300 de ha. Aici s-a prezentat una dintre invenţiile româneşti utilizate pentru fertilizarea cu lichid. Prof. dr. Ovidiu Ranta a vorbit despre avantajele pe care le pot avea fermierii dacă vor folosi anumite îmbunătăţiri aduse de cercetătorii români. „Datorită utilizării sistemelor de pulberizare poate fi realizată o normă mult mai constantă şi uniform distribuită pe unitatea de suprafaţă în comparaţie cu distribuţia centrifugală. Partea de distribuţie a îngrăşămintelor lichide sare o etapă şi anume nu se mai face solidificarea şi imediat rezultă un produs mai ieftin. Un mare avantaj este că poate fi uşor asimilat în perioadele de secetă", a explicat profesorul universitar. Ca dezavantaje ar fi faptul că lichidele sunt foarte corozive, aşa încât trebuie utilizate materiale foarte rezistente la coroziune. În continuare au fost prezentate utilajele performante pe care le deţine fermierul anului din Mureş, avantajele pe care le are un agricultor dacă utilizează ultimele invenţii în tehnologia agricolă.

Un fermier tânăr, modest şi tehnologizat

În vârstă de 40 de ani, Valentin Mărginean gestionează circa 1.300 de hectare de teren din Valea Târnavei Mici, la limita judeţelor Mureş şi Alba, în localităţile Adămuş, Dâmbău, Mica şi Bahnea. Născut şi crescut într-o familie de agricultori, Valentin a îndrăgit de mic copil munca pământului, astfel încât nu a mirat pe nimeni atunci când s-a decis să urmeze cursurile unui liceu de profil şi ulterior a unei facultăţi din domeniul agriculturii. La 23 de ani, vârstă la care era alintat „Copilul" de către cunoscuţi, tânărul a avut primul contract de arendare. După ani de muncă, sacrificii, dar şi satisfacţii, Mărginean vorbeşte în calitate de fermierul anului în judeţ. „Mulţumesc pentru această distincţie, mai ales că nu m-am aşteptat să o obţin, mulţumesc celor care au considerat că merit să primesc un astfel de titlu. Vreau să transmit tinerilor să aibă încredere în partea de agricultură, să vină spre această zonă de activitate cu multă muncă, dar şi cu satisfacţii pe măsură", a declarat fermierul. Primul proiect pe tehnologizare l-a avut în 2009, dar de atunci a continuat fără oprire să îşi cumpere cele mai noi şi mai performante utilaje. „În ultimii 8 ani am schimbat toată tehnologia, am mers pe cea de ultimă generaţie, cu utilaje asistate prin GPS, prin valorificarea fiecărui litru de motorină, de substanţe chimice, cu alte cuvinte am eficientizat procesele agricole. Avem acum toată gama de utilaje pentru un proces complet, nu mai avem nevoie de utilaje momentan", a mai spus Mărginean. Unul dintre partenerii de bază ai fermierului este în continuare compania Azomureş. „Mulţumesc celor de la Azomureş pentru votul de încredere pe care l-au acordat să organizeze la noi în fermă acest eveniment important. Am folosit produse Azo, avem nevoie de ele pentru a obţine rezultate cât mai bune", a mai adăugat agricultorul mureşean.

Lasă un comentariu