O clismă pentru împărat Prof. dr. IOAN HAŞ (30 ianuarie 1950 - 3 mai 2016) - UN OM PENTRU ETERNITATE - IN MEMORIAM

Distribuie pe:

Colectivul de cercetători alături de toţi angajaţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, ingineri, tehnicieni şi fermieri din judeţele Cluj, Mureş, Alba, Bihor, Satu Mare etc. deplâng, cu mare tristeţe şi regret nespus, trecerea în eternitate a prof. dr. Ioan Haş.

Născut la 30.01.1950 în satul Tăut, comuna Bătar, jud. Bihor, a urmat Şcoala Generală în comuna natală, apoi liceul teoretic din Salonta şi studiile universitare la Facultatea de Agricultură a Institutului Agronomic din Cluj în perioada 1969-1974, absolvind ca şef de promoţie.

Imediat, începe activitatea profesională în calitate de inginer stagiar la SCDA Turda, la Ferma de producere de sămânţă din verigi iniţiale. Încă de la început, s-a conturat ca o personalitate marcantă cu înclinaţii deosebite pentru activitatea de cercetare, astfel încât din 1977 a activat fără întrerupere în cadrul Laboratorului de genetică, ameliorare şi producere de sămânţă la porumb, parcurgând toate treptele ştiinţifice.

Dând dovadă de pasiune, perseverenţă, probitate ştiinţifică, a urmat stagiul de doctoratură la USAMV Cluj-Napoca, obţinând titlul de „Doctor în Agronomie" prin susţinerea publică în anul 1992 a tezei cu titlul: „Cercetări privind heterozisul la porumb, între forme parentale diferenţiate morfologic".

Remarcându-se prin calităţi manageriale deosebite, în perioada 1994-1998, a îndeplinit şi funcţia de inginer şef al SCDA Turda, iar din 1998 până în 2016 a deţinut demnitatea de director al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda.

Datorită pregătirii profesionale de excepţie, din anul 1998 este cooptat ca profesor la USAMV Cluj la disciplina de Ameliorarea plantelor şi producere de sămânţă, unde, începând din 2005, a deţinut calitatea de conducător de doctorat.

Din anul 2002 a fost cooptat membru corespondent al ASAS, iar din anul 2014 a devenit membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu-Şişeşti" Bucureşti.

Prin contribuţia sa nemijlocită, această perioadă poate fi definită ca o etapă în care SCDA Turda şi-a câştigat o adevărată identitate şi prestigiu în cercetarea agricolă din ţară şi străinătate. Au fost creaţi noi hibrizi de porumb, soiuri de grâu, orz şi soia care ocupă suprafeţe importante în zona colinară a României. Pe lângă aceasta, Staţiunea s-a impus pe plan naţional şi chiar internaţional ca un autentic focar de răspândire a unor elemente de noutate tehnică şi economică caracteristice agriculturii de nivel european.

Este meritul directorului IOAN HAŞ că, într-o perioadă în care cercetarea agricolă românească se confruntă cu dificultăţi de ordin material fiind ameninţată cu încetarea activităţii, la SCDA Turda s-a reuşit finalizarea lucrărilor din cadrul Proiectului ,,Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare" cu fonduri europene, astfel încât în prezent Staţiunea deţine cea mai modernă bază materială în domeniul cercetării, comparabilă cu institute similare din străinătate. La aceasta, se adaugă preocuparea pentru asigurarea unui viitor pentru activitatea staţiunii prin atragerea tinerilor absolvenţi spre activitatea de cercetare, cărora li s-au asigurat şi condiţii de locuit prin amenajarea de apartamente şi garsoniere în incinta staţiunii.

Sintetizând activitatea domniei sale, aceasta s-a concretizează în:

• crearea unui număr de 35 de hibrizi de porumb cu bobul convenţional, zaharat şi bogat în aminoacizi esenţiali;

• conducător ştiinţific cu realizarea a 15 teze de doctorat, 7 fiind în derulare;

• director de proiect, responsabil ştiinţific, colaborator la peste 25 de proiecte de cercetare în competiţii naţionale şi colaborări ştiinţifice internaţionale;

• publicarea a peste 150 de lucrări ştiinţifice (18 cotate ISI), fiind coautor la tratate şi monografii.

Ca remarcabil cercetător, director şi profesor a contribuit la formarea unor valoroşi urmaşi truditori pentru împlinirea idealurilor în care a crezut cu devotament şi pasiune. Înainte de toate a fost UN OM DEOSEBIT, un OM CU ADEVĂRAT BUN, pentru că el a preferat să fie iubit chiar dacă ar fi putut fi temut.

A fost pentru toţi cei care l-au cunoscut un exemplu de rigurozitate ştiinţifică, exactitate în realizarea experimentărilor şi probitate profesională. Calităţile lui: priceperea, seriozitatea, cinstea, cumpătarea, firea prietenoasă, jovialitatea, altruismul, onestitatea, camaraderia etc. vor rămâne nepieritoare în sufletul nostru.

Pentru toţi cei care l-am cunoscut şi am lucrat cu dânsul, plecarea sa spre zări mai bune constituie o mare pierdere, lăsând un gol în sufletele noastre şi în galeria oamenilor de seamă ai Staţiunii, ai cercetării agricole şi a agriculturii din România.

Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un comentariu