Seratele „Eminescu, jurnalistul"

Distribuie pe:

U.Z.P.R. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (U.Z.P.R.) anunţa, printr-un comunicat neutru, organizarea ediţiei a XXV-a a Seratelor „Eminescu, jurnalistul" în ziua de luni, 9 mai 2016, ora 18:00, în Sala de Conferinţe a Institutului Cultural Român din Bucureşti. Cum participarea mea la manifestarea respectivă era o premieră, mi-am propus să fiu „un spectator discret", retras „in laterano", pe o canapea situată undeva pe la mijlocul sălii.

Îndemnul de a participa la Seratele Eminescu venise dinspre Radio România Actualităţi, din partea unui om de Radio deosebit, căruia nu-i voi rosti acum numele, dar voi menţiona că l-am descoperit - poate nu întâmplător - datorită poeziei (rostise un poem la o emisiune duminicală şi acest lucru mă făcuse să-l abordez şi să descopăr nu doar omul de radio, ci şi pe cel legat de poezie şi teatru, dar asta ar fi o altă discuţie şi poate că va merita să o facem cândva!).

Mi se sugerase să o caut, înainte de începerea Seratei Eminescu pe doamna Rodica Subţirelu, redactor-şef al revistei „Cronica Timpului" (Director general Doru Dinu Glăvan, preşedintele U.Z.P.R.), dar traiectoria mea se intersectase la un moment dat cu cea a unei excepţionale jurnaliste, care este Mădălina Corina Diaconu şi atunci am rugat-o pe ea să mă prezinte domnului preşedinte Glăvan.

Nu mi-am propus să scriu aici o cronică a Seratei Eminescu din 9 mai 2016, ci doar să semnalez că - dincolo de comunicatul neutru al U.Z.P.R. - s-au întâmplat şi se întâmplă lucruri deosebite, unele excepţionale. Voi aminti aici doar câteva dintre ele: evocarea lui Nicolae Băciuţ legată de drumul lui Eminescu spre Blaj (şi momentul poetic de după), captivantele povestiri ale celebrei exploratoare Uca Marinescu, momentul poetic Matei Vişniec, intervenţia din final a domnului general Mircea Chelaru. Serata a fost moderată cu strălucire şi har de către domnul Doru Dinu Glăvan, dar poate că asupra acestei serate va trebui să revenim. Şi vom reveni!

Lasă un comentariu