LANSARE DE CARTE

Distribuie pe:

Vineri, 20 mai 2016, ora 17, la Biblioteca Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş, va avea loc lansarea cărţii „Istoria unei trădări naţionale" - Tratatul cu Ucraina - autor prof. univ. dr. Tiberiu Tudor de la Universitatea Bucureşti.

Prezintă: prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, scriitorul Lazăr Lădariu, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu.

Modelator: dr. Mihaela Boloş.

 

Notă asupra ediţiei

Această carte este scrisă în perioada iulie 1997 - iulie 1999, imediat după semnarea tratatului cu Ucraina. Prima ediţie a apărut în vara anului 2000. Formulări ca „actuala Putere" şi „actuala Opoziţie", „la luni de guvernare a actualei coaliţii" corespund perioadei sau momentului în care au fost scrise paginile respective.

Cartea este în primul rând un rechizitoriu, amplu documentat juridic şi istoric. Ia adresa unui act de politică externă pe care o bună parte a românilor l-a considerat un act de trădare naţională: prin semnarea tratatului cu Ucraina, în 1997, România recunoaşte dreptul de succesiune al Republicii Ucraina asupra unor teritorii româneşti ocupate prin forţă de fosta Uniune Sovietică. Astăzi când, după summitul de la Praga, a devenit clar că invitarea României de a adera la NATO nu a depins de semnarea Tratatului cu Ucraina, ci de cu totul alte considerente, de geopolitica globală, acest act politic dovedeşte, după caz, iresponsabilitatea, oportunismul, dezorientarea sau incompetenţa celor care l-au decis.

În al doilea rând, această carte este un act de restituire a istoriei. Sub acţiunea propagandei şi educaţiei antinaţionale, comunizantă până în 1989 şi globalizantă după 1989, generaţiile care au fost supuse acestui veritabil proces de spălare a creierului au pierdut conştiinţa apartenenţei teritoriilor de peste Prut la spaţiul etnic unitar românesc şi nu cunosc istoria desprinderii, relativ recente, a acestor teritorii din spaţiul statal românesc. Două capitole ale cărţii redau această istorie, începând cu ocuparea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în 1775, şi a Basarabiei, de către Imperiul Rus, în 1812, şi terminând cu marea revoluţie naţională de la Chişinău din 1988 -1991.

Lasă un comentariu