„Noaptea Muzeelor" - selecţiuni din partea a doua a programului!

Distribuie pe:

Cu precizarea că tot programul ne-a fost încredinţat într-un amplu desfăşurător, în scris, reproduc fidel exact evenimentele cu datele şi orele desfăşurării lor. Sâmbătă, 21 mai, la Palatul Administrativ, începând de dimineaţa, va fi expoziţia maşinilor de epocă, între orele 10-13, organizator Classic Car Club. Vizitarea Turnului Palatului Administrativ (pe care mărturisesc, nici eu nu l-am văzut) se va face în grupuri de 20 de persoane, între orele 11-2 noaptea.

Dintre evenimentele desfăşurate în limba română, reţinem expoziţia intitulată Donaţia Elisabeta şi Gheorghe David, aripa dreaptă, etaj 2, secţia de artă a Muzeului Judeţean Mureş. Galeria Donaţia Elisabeta şi Gheorghe David s-a constituit cu o parte relevantă a lucrărilor dăruite de familia de colecţionari, cu ocazia a trei acte de donaţie din anii 1984, 2006 şi 2007. Ea se dovedeşte importantă prin prisma valorii deosebite a pieselor de pictură semnate de nume reprezentative ale artei moderne şi contemporane din România ultimului veac. Ea poate fi considerată, dincolo de substanţialul aport patrimonial, un emoţionant omagiu adus numeroşilor plasticieni prezenţi cu lucrări semnificative pentru biografia lor, artişti activi în importante centre de cultură româneşti.

Galeria de Artă Românească cuprinde 120 de lucrări reprezentând o selecţie din patrimoniul Muzeului de Artă Mureş şi propune o abordare inedită a unui secol de pictură şi sculptură românească (1850-1955).

Redescoperirea muzeului prin puzzle este subiectul Atelierului de pedagogie muzeală, pictură pe sticlă, modelaj în lut, atelier de face-painting, muzică clasică, cu virtuoşii cursanţi ai Şcolii populare de Arte din Târgu-Mureş, despre care a vorbit Iulian Praja la conferinţa de presă de vineri, fiind prezent şi directorul Soós Zoltán. Organizator este Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş. Vor fi momente de muzică de cameră cu cvartetul „Four Seasons", de la Liceul Vocaţional de Artă.

În Cetate, expoziţia „Identitate şi cultură, noi peisaje, noi dimensiuni", la Muzeul de Istorie şi Arheologie, parter, „Cromatică şi decor în antichitatea dacică", la Muzeul de Arheologie. „Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului cromatica şi decorul unui univers antic, ilustrat printr-o serie de artefacte. Aceasta reprezintă obiecte, de la cele din sticlă, până la cele de piatră, aduse în special de la Sarmizegetusa Regia. Vom descoperi o lume în ton cu moda vremii, cu produse de lux importate din mediul roman, cu animale fantastice şi ornamente complicate realizate de meşterii daci pe vasele ceramice sau desăvârşite în arta prelucrării fierului". Organizator, MJM, secţia de Arheologie, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, la parter.

Sunt foarte multe activităţi, din care mai reţinem, din altă categorie, tot sâmbătă, la Grădina Zoologică de la Platoul Corneşti, „Fii îngrijitor de animale!", la ora 19.30, în padocul de porcuşori de Guineea şi iepuri, invitaţie la petrecerea maimuţelor, ora 20, în padocul de pavieni, „Vino să vezi cum se joacă maimuţele cu jucării neobişnuite!", proba de forţă la ora 21, în padocul de tigri, „Află forţa tigrilor siberieni!", la ora 22, pedichiură de elefanţi, prezentare training zilnic al elefanţilor, „Împreună cu bandiţii", la ora 23 în padocul de ratoni, căutarea comorilor cu ratonii.

În decursul serii, la Casa Maimuţelor vor mai fi proiecţii de film, probă de curaj şi parada insectelor.

Din programul de duminică, 22 mai, reţinem Târgul Meşteşugarilor, între 11-19, lângă Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, la scena mare, copiii care studiază chitara vor cânta piese din repertoriul internaţional de muzică clasică, pop, folk, rock, la nivelul lor de studiu.

La scena mare, va avea loc concertul Trio Estate, The Nobody Elses, The Pinwheels, Byron.

Lasă un comentariu