CONSUMUL REDUS DE SARE SALVEAZĂ VIAŢA DIABETICILOR

Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea „Queen Mary", din Londra, citaţi de descopera.ro, susţin că reducerea cantităţii de sare la doar o jumătate de linguriţă pe zi ar putea salva vieţilor multor persoane diagnosticate cu diabet sau cu intoleranţă la glucoză.

„Reducerea cantităţii de sare consumată zilnic cu doar două grame duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 şi cele cu intoleranţă la glucoză. Această schimbare ar scădea şi riscurile de a suferi un accident cerebral vascular, infarct miocardic sau afecţiuni ale rinichilor pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 în stadiu incipient. Cantitatea pe care ar trebui să o reducă este echivalentul unei conserve de supă de roşii, a două felii de pâine albă sau jumătate de pizza cu salam picant.

Este prima dată când am demonstrat atât de concludent această legătură şi este important ca acum toţi pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 sau intoleranţă la glucoză să fie sfătuiţi să ia în considerare reducerea consumului de sare. Este, de asemenea, vital să convingem industria alimentară să scadă cantităţile uriaşe şi inutile de sare din alimentele pe care le pun pe piaţă.

Recomandăm menţinerea unui aport de maximum 6 grame de sare pe zi, (pentru persoanele tinere şi sănătoase), consumul de sare nerafinată (sare de Himalaya, sare de mare) şi reducerea consumului de alimente foarte sărate, ca snacks-uri chips-uri, conserve de carne şi peşte, mezeluri, sosuri ambalate sau unele brânzeturi (telemea, brânză feta şi caşcaval)", ne sfătuiesc specialiştii britanici.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, le recomandă persoanelor de peste 51 de ani să consume maximum 5 grame de sare pe zi, iar celor care suferă de hipertensiune arterială, de diabet zaharat sau de boli de rinichi să consume doar 1,5 grame de pe zi. În medie, populaţia globului consumă între 9 şi 12 grame de sare pe zi, ceea ce înseamnă dublu faţă de cantitatea maximă recomandată.

Lasă un comentariu