Voluntariatul în situaţii de urgenţă va fi considerat experienţă profesională

Distribuie pe:

În şedinţa de miercuri, 18 mai 2016, Guvernul a completat şi a modificat statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă, în scopul îmbunătăţirii cadrului legislativ de recunoaştere a activităţii de voluntariat la nivelul comunităţilor şi, implicit, al creşterii numărului membrilor activi din serviciile voluntare.

Potrivit noilor reglementări, activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă va fi considerată experienţă profesională şi (sau) în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Totodată, au fost reglementate parcursul profesional al voluntarului şi competenţele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgenţă voluntare pentru a putea evolua în această carieră.

„Una dintre condiţiile minime este absolvirea obligatorie a unui curs de iniţiere servant pompier, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat. După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcţie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională. De exemplu, pentru a putea ocupa un post de conducător autospeciale într-un serviciu de voluntariat de situaţii de urgenţă, este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj, iar, ulterior, după minimum un an, a unui curs de conducător autospeciale. Pentru a ocupa un post de şef compartiment prevenire, este obligatorie absolvirea unui curs de specialist prevenire (în minimum doi ani de la absolvirea cursului de iniţiere de servant pompier), iar, după minimum un an, a unui curs de şef compartiment prevenire. Pentru a candida pentru un post de şef serviciu, cursurilor menţionate li se adaugă absolvirea unui curs de şef serviciu, într-o perioadă de minimum un an de la absolvirea cursurilor precedente", se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Întreg parcursul profesional al voluntarului va fi confirmat de certificatul nominal de voluntar.

Reamintim că voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract încheiat, în scris, între voluntar şi beneficiarul voluntariatului, iar primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 3-6 luni, care se finalizează prin teste şi verificări practice, susţinute în prezenţa unei comisii.

Lasă un comentariu