25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

Distribuie pe:

La 25 mai 1979, Etan Patz, în vârstă de șase ani, a dispărut de la domiciliul său din New York și nu a mai fost găsit, relatează Agerpres. A fost lansată atunci cea mai amplă campanie de căutare a vreunei persoane dispărute. Au fost înălțate baloane spre cer, au fost legate panglici roz în copaci, au fost împânzite orașele cu afișe reprezentând chipul celui dispărut și au fost anunțate recompense fabuloase. În anul următor, diferite organizații americane au patronat manifestări în amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983, președintele SUA a declarat „Ziua națională a copiilor dispăruți" (Missing Children's Day).

În Europa, Ziua copiilor dispăruți a fost organizată pentru prima dată în 2002, la inițiativa organizației britanice „Child Focus", patronată de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Din 2002, această zi este marcată și în România, prin grija Organizației Salvați Copiii, care derulează programe de informare, prevenire și intervenție în cazurile de dispariție și exploatare a copiilor.

Simbolul acestei zile este floarea de „nu-mă-uita", datorită numelui și abundenței ei în această perioadă; de aceea, la 25 mai, organizațiile care se ocupă de manifestările dedicate Zilei copiilor dispăruți distribuie populației aceste flori.

Potrivit statisticilor, în România dispar, anual, peste 3.000 de copii.

Lasă un comentariu