NARCISISMUL REPREZINTĂ LIPSA DE ÎNCREDERE ÎN SINE

Distribuie pe:

Psihoterapeutul american Joseph Brugo, citat de descopera.ro, susține că dorința de a fi mereu în centrul atenției, spiritul competitiv manifestat excesiv și imposibilitatea de a suporta orice critică, cât de mică, sunt simptome ale unei boli, numite narcisism, după personajul mitologic Narcis.

„Narcisistului îi place să acapareze conversația, el simțindu-se împlinit doar atunci când se vorbește despre el, exagerând cu complimentele la adresa propriei persoane, pentru a impresiona audiența.

El dă sfaturi pe care nimeni nu le cere, văzând în acest fapt un prilej de a-și demonstra propria superioritate în fața celuilalt. El pare să aibă întotdeuna un pic mai multă informație decât interlocutorul său, că știe mai mult despre toate. Totodată, narcisistului îi este greu să aștepte la rând și vrea, în mod automat, înțelegere pentru că el se crede o persoană importantă. Fie că este conștient de asta sau nu, el se așteaptă ca întotdeauna lumea să se învârtească în jurul lui. Are ambiție fără limite și tinde să considere că este cu adevărat special și face parte din elita care merită întotdeauna tot ce este mai bun.

Lumea narcisistului se împarte între învingători și învinși, iar el trebuie să fie mereu în tabăra învingătorilor, adversarul lui putând fi oricine, de la prieteni, la dușmani. Îi este greu să suporte succesul altcuiva, luând acest lucru ca pe un atac la persoană.

Dacă se simte neglijat sau abandonat, narcisistul nu va trece niciodată peste asta. Va deveni nervos și va căuta răzbunarea într-un fel sau altul, fiind convins că, niciodată, nu este vina lui.

Dacă nu simțiți niciodată nevoia să vă cereți scuze și-i găsiți mereu pe ceilalți vinovați pentru ce vi se întâmplă aveți o problemă! Chiar și când vine vorba de relații interpersonale, narcisistul le percepe tot ca pe un raport între învingători și învinși și va avea grijă să fie tot timpul în avantaj. Narcisistul așteaptă mereu ca ceilalți să graviteze în jurul nevoilor lui, însă el nu se va preocupa decât de sine însuși, putând avea dependențe, de la consumul de alcool până la de operații estetice.

De fapt, narcisistul procedează în acest fel pentru că el nu se crede în stare de nimic!", explică specialistul american. 

Lasă un comentariu