Consilierii municipali târgumureșeni și-au încheiat mandatul!

Distribuie pe:

Joi, 19 mai 2016, începând cu ora 14, s-a desfășurat ultima ședință ordinară din această legislatură a Consiliului Municipal Târgu-Mureș, de la care a lipsit, din motive obiective, doar consilierul Ioan Fărcaș.

Pe ordinea de zi, nu au figurat decât douăsprezece proiecte de hotărâre, la care s-au mai adăugat patru, în regim de urgență, ceea ce l-a făcut pe dr. Dorin Florea, primarul municipiului, să spere că dezbaterile nu vor dura mai mult de o oră, după care programul îi impunea să fie prezent la altă acțiune importantă.

Numai că „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg", deoarece, în primul rând, pe consilieri îi aștepta o surpriză: fiecare dintre ei a găsit, alături de dosarele cu proiecte și dispozitivul de vot, aparate de traducere din limba maghiară în limba română. Deși aparatele-minune erau așteptate cu înfrigurare de peste patru ani, consilierii nu au mai avut timp să se adapteze, așa că acestea au rămas cuminți pe masă, fără să fie folosite.

Înainte de aprobarea ordinii de zi, dr. Benedek István, aflat de 20 de ani în Legislativul municipiului, dar care nu se mai află pe lista candidaților din partea UDMR, a ținut să puncteze realizările din timpul celor cinci mandate (dezvoltarea orașului, atunci când cele două jumătăți etnice au căzut de acord), dar și mâhnirea că a fost admonestat de partid, pe motiv că... a fost la cină cu primarul Florea: „Nu se mai poate merge înainte cu împărțirea orașului în două, pe criterii etnice. În consiliu nu trebuie trimiși oameni care nu au loc de muncă și care trebuie să voteze la ordinul mai-marilor politici. Administrația trebuie făcută de oameni cu experiență. Sper că am contribuit și eu la proiectele orașului, iar întâlnirile particulare cu primarul Florea poate au fost ca să ne contrazicem pe proiecte sau, poate, ca să ne consultăm profesional, amândoi fiind doctori în medicină".

Impresionat de sinceritatea confratelui de breaslă, dr. Dorin Florea i-a mulțumit pentru cuvintele frumoase și sincere, declarându-se în mare parte de acord: „M-au mișcat cuvintele doctorului Benedek. Iată că, dacă îți înțelegi menirea de ales, poți rezolva problemele orașului. Dacă ești trimis de partid, faci administrație de o mediocritate abjectă. Eu nu am beneficiat în mandatele mele de un consiliu dedicat orașului. Din păcate, întotdeauna s-au selectat grupuri etnice. M-am decis să candidez pentru a cincea oară din ambiție și din disperarea că nu era nimeni pregătit să preia această atât de importantă funcție pentru oraș. Ba da, erau pregătiți cei doi viceprimari (Claudiu Maior și Peti Andrei - n.a.), dar au avut grijă alții să îi scoată din cursă. Eu nu am avut niciodată majoritaritatea în consiliu, iar orașul nu va fi niciodată împins în față de slugoi".

Doamna Cristina Someșan (PSD) nu va mai candida, însă își dorește să fie mulțumită ca simplu cetățean al orașului, ca urmare a deciziilor luate de viitorul consiliu. Singurul consilier care a încercat (fără succes) să mai tergiverseze și ultima ședință a fost Bakos Levente, care nu înțelegea criteriile după care se repartizează locuințele de serviciu angajaților cu probleme sociale. Noroc cu secretarul Primăriei, domnul Andrei Mureșan, care l-a lămurit că una sunt locuințele de serviciu și alta locuințele sociale.

Pe ultima sută de metri, domnul Olimpiu Sabău-Pop (PSD) a înregistrat un succes de proporții, propunând la proiectul în regim de urgență de rectificare a bugetului alocarea sumei de 3.000.000 de lei din rezerva bugetară pentru achiziționarea de autobuze electrice. Doar domnul Benedek a încercat, timid, să afle cât ar costa infrastructura pentru funcționarea acestora, dar nimeni nu s-a mai arătat preocupat de această problemă „minoră", votând propunerea.

Ședința, începută sub patronajul primarului Dorin Florea, s-a finalizat după aproape trei ore, cu viceprimarul Peti Andrei la masa de prezidiu. Pentru că nu a mai fost nevoie să desemneze președintele viitoarei ședințe, consilierii și-au propus să îl desemneze pe... viitorul primar. Dar, nu au îndrăznit, lăsând această cinste electoratului. 

Lasă un comentariu