Azi, nu se merge la pădure „să culegem flori şi mure", ci cu joagăru' şi securea!

Distribuie pe:

De aceea se cam întâmplă ce ne spune un raport Greenpeace: că suprafaţa împădurită a României este de numai 27,4%, nici jumătate faţă de cea din statele membre ale Uniunii Europene. Din această suprafaţă, jumătate aparţine statului…

În pofida acestui fapt, suprafaţa împădurită a ţării noastre se reduce continuu. Agenţiile de presă, dar şi unele ziare centrale au relatat că, la un moment dat, deputatul PSD de Argeş, Cătălin Marian Rădulescu, medic de profesie, şi-a convins zeci de colegi parlamentari că pădurea (unde ar trebui mers în scop de relaxare n.n.) nu este un lucru bun, ci trebuie tăiată pentru a asigura dezvoltarea turismului montan. Păi, ce „turism montan" o fi acela cu… munţi golaşi?!

În expunerea de motive a aşa-zisei „iniţiative legislative" se arăta că strategia naţională de turism trebuie să se bazeze pe turismul montan, pentru că (atenţie!) în România există doar două luni de vară pe an!!! Şi pentru ca turismul montan să prospere, arborii care stau în calea construirii de „complexuri sau resorturi turistice etc., etc., trebuie tăiaţi"!

Cu alte cuvinte, turismul montan să fie o nouă momeală pentru defrişări. Culmea e că, potrivit agenţiilor de presă, aproape o duzină dintre semnatarii acestui proiect de lege ar fi proprietari de păduri. Dar care, vorba vine, în viaţa lor n-au sădit (plantat) un pom!

Un lucru este cert. La câte ilegalităţi se fac (s-au făcut) în afacerile cu lemne (de pe urma cărora unii au făcut… milioane!), unii parlamentari români au venit şi cu minciuna numită „turism montan". „Orice investiţie în turismul montan nu va determina tăierea abuzivă a pădurilor, aşa cum s-a întâmplat în domeniul industrial - spuneau ei -, ci numai cât va fi nevoie pentru construcţia complexurilor montane".

Păi, iată, acest „cât va fi nevoie" a făcut ca suprafaţa împădurită a României să fie, la ora actuală, de numai 27,4%, potrivit raportului Greenpeace! Dar şi ca, potrivit autorităţilor, doar într-un singur an, un număr de 185 de localităţi să fie afectate de inundaţii, ca, pe lângă persoane decedate, 1.184 de oameni (nevinovaţi), să fie evacuaţi, 99 de locuinţe să fie distruse, iar 168, avariate. Şi asta doar într-un singur an! De ce? întrucât s-au cam dus vremurile când „la pădure, culegeam doar flori şi mure!"… Din păcate… 

Lasă un comentariu